Lewis Hamilton tarolt a Forma-1-es Amerikai Nagydíj szabadedzésein, a két pénteki után a szombati, utolsó edzést is az első helyen zárta, ugyanakkor az első napon látott előnye elfogyott, a ferraris Sebastian Vettel mindössze 92 ezreddel volt lassabb nála.

Bár a Mercedes és a Ferrari ászait a csapattársak követték, eléggé úgy fest, a pole-ért Hamilton és Vettel fog megküzdeni egymással a Circuit of the Americason késő délután.

A Red Bull az utolsó edzés alapján nem lesz igazán versenyben az első sorért, a futamon meg főleg: a még hátrasorolást kapó Max Verstappen bő hattizedes hátránnyal lett az 5., Daniel Ricciardo pedig valahogy nem találta a tempót, csak az utolsó körén ugrott fel a 9. helyre.

F1: Vettel Hamilton nyakán az időmérő előtt 1

A williamses Felipe Massa szombaton is folytatta a remeklést, a 6. lett, Nico Hülkenberg és Carlos Sainz – igen szoros – eredményei alapján a Renault-nak is fekszik az austini pálya, de a Q3-ba jutásért biztosan kemény küzdelemben lesznek a Force Indiával.

A gyakorlás során továbbra is nehézséget jelentettek a huplik és a szél: a 7-es kanyarban gyakorlatilag egymás után tört ki az autó hátulja Verstappen és a haasos Romain Grosjean alól – a hollandnak szerencséje volt, a bukótér aszfaltos részén meg tudta fogni a Red Bullt, a francia viszont a kavicságyba sodródott, ott is maradt.

Az edzésen nagyon elharapózott a 19-es és 20-as, azaz az utolsó két kanyar kiszélesítése, lehetséges, hogy hasonló manőverek miatt az időmérőn törölnek majd mért köröket.

Az Amerikai Nagydíj kvalifikációja a szokásokkal ellentétben nem két, hanem négy órával az utolsó edzés után, azaz magyar idő szerint 23 órakor kezdődik majd.

F1: Vettel Hamilton nyakán az időmérő előtt 2