Sebastian Vettelnek az idén kijut a jóból, főleg a brit sajtó hajlamos a nyakába varrni az idei világbajnokság elvesztését. Tény, hogy Bakuban lehetett volna higgadtabb, amikor oldalról nekiment Lewis Hamilton autójának, mert az emiatt kapott büntetés következtében biztos győzelem helyett csak negyedikként ért célba.

A bajnokság szempontjából azonban ez nem tűnik döntőnek, mert így is a fejvédője miatt extra kiállásra kényszerült Hamilton előtt végzett. A szingapúri, a két Ferrari azonnali kiesését jelentő rajtbalesetet is érthetetlenül varrták a nyakába, mert csak azt tette, mint mindenki, aki a pole-ból indul – védte a pozícióját. Az, hogy ebből hármas baleset lett, nem több szerencsétlen véletlennél.

A Ferrari idei formajavulását jelzi, hogy a csapat halványan még így is reménykedhetett a bajnokságban, de Vettel malajziai időmérőn és a japán futam első köreiben jelentkezett műszaki hibája valószínűleg végleg eldöntötte a csatát. Összességében inkább múlik Vettel idénye a balszerencsén, mint bármi máson: értékes pontokat veszített Kanadában is az első szárnyát letaroló Max Verstappen, illetve a silverstone-i defekt miatt is.

Daniel Ricciardo szerint hiba lenne Vettelt a kiborulásai alapján megítélni. “Egy évet töltöttünk együtt, de egy év hamar eltelik” – így az ausztrál. “Amit láttam, hogy a pillanat hevében hajlamos rögtön reagálni, elragadják az érzelmei. De amint ez az adrenalinhullám elül, nagyon reálisan látja a dolgokat.”

“Az érzelmei a szenvedélyéből fakadnak, márpedig ő az egyik legszenvedélyesebb figura az egész mezőnyben. Ő sokkal jobban megéli a Forma-1-et, mint közülünk a legtöbben, ez az egész ebből következik.”

“Biztos vagyok benne, hogy akárhányszor előtte értem célba 2014-ben, forrongott a sisakja alatt, de amint visszaértünk a mérnökökhöz, mindig azonnal megrázta a kezem és gratulált.”

“Szóval ahogy megszabadul az adrenalintól, nagyon kedves fickó. Amint visszatér az önuralma, valószínűleg még nálam is jólneveltebb.”