Az egykori F1-versenyző, Emilio de Villota lánya, Maria de Villota 2011-ben került a Forma-1 közelébe, amikor a Lotus Renault egy régebbi autóját tesztelhette, majd 2012-re a Marussia hivatalos tesztelőként szerződtette, azonban első hivatalos tesztje első köre után bekövetkezett a baleset, amikor a “bokszba” visszatérve egy teherautó lehajtott platójának ütközött.

A 2012 nyarán életveszélyes balesetet túlélő, súlyos fejsérüléseket szenvedő, jobb szemét elvesztő versenyzőnő végül ugyan felépült, könyvet írt, és az autóversenyzés biztonságának növeléséért kampányolt, de bő egy évvel a történtek után belehalt a sérülések szövődményeibe, 2013 októberében sevillai szállodai szobájában holtan találták, 33 éves volt.

A brit munkavédelmi hatóság (HSE) 2015-ben lezárta a balesetet illető vizsgálatát, egyértelmű felelőst nem találtak – a Marussia és a HSE is burkoltan vezetői hibára utalt –, ezért büntetőügy nem lett a dologból, de a család elégedetlen volt ezzel.

De Villota családja végül tegnap, a pilótanő halálának negyedik évfordulóján bejelentette, hogy megegyeztek az azóta már tulajdonosváltáson is átment, végül 2016 végén megszűnt csapattal, végleg lezárták az ügyet.

“Maria de Villota családja örömmel közölheti, hogy megegyezésre jutott a Manor F1 Teammel Maria 2012 július 3-i balesetét illetően. A balesethez több tényező járult hozzá, egyebek mellett a boksznál álló, lehajtott rámpájú teherautó, amire Mariának természetesen nem volt befolyása. A család szeretne újra köszönetet mondani mindenkinek, aki támogatta Mariát a versenyzői karrierje előtt és alatt, és különösen azoknak, akik a balesete után is mellette álltak. Ugyancsak hálásak azoknak, akik azóta is jó szívvel emlékeznek rá és örömmel segítenek a rászorulókon” – állt a családot képviselő brit ügyvédi iroda, a Slater and Gordon közleményében.