A Ferrari sorozatban harmadik pocsék hétvégéjét hozta, a szingapúri kettős rajtbaleset, a szepangi Räikkönen-kiesés és Vettel 4. helyezése után a Forma-1-es Japán Nagydíjon a négyszeres világbajnok német pár kör után búcsúzott műszaki hibával, a finn pedig csak az 5. lett, miközben Lewis Hamilton győzni tudott.

A sikerrel az angol immár 59 ponttal vezet a ferraris rivális ellen úgy, hogy maximálisan még 100 pont gyűjthető, a konstruktőri bajnokság gyakorlatilag lefutott, a Ferrari 145 pontos hátránya csakis papíron, extrém eseményeket feltételezve behozható, a mostanra igen erős Red Bull pedig csak szezon végi játszópajtásnak jó a Mercedes számára.

A fentiek ellenére a csapatfőnök, Toto Wolff semmit nem akar elkiabálni:

“Óriási eredmény ez” – mondta Hamilton szuzukai győzelméről. “Természetesen a Ferrari pechszériája hihetetlen, sorozatban a harmadik rossz hétvége, de Lewis amúgy is ragyogó versenyt futott. Amint tudta, hogy Sebastian már nincs versenyben, csak kimérten elment a végéig, csak a legvégén volt egy kis ijedség” – utalt arra, hogy az angol vibrációkkal küszködött, miközben a Red Bull-os Max Verstappen tempósan zárkózott fel rá.

“A Red Bull nagyot lépett előre, jó látni, hogy három csapat küzdhet a győzelemért. Az elmúlt években nekünk jött ki jól a lépés, de ezután már mások lesznek a viszonyok, három csapat küzdhet a győzelmekért, a bajnoki címekért.”

“Ha négy futammal ezelőtt azt mondták volna nekem, hogy Sebastian kétszer kiesik és egyszer kevés pontot szerez, azt mondtam volna, hogy ez szinte lehetetlen. De ilyen az autóversenyzés, elég egy-két kiesés és mindjárt a riválisnak áll a zászló, szóval mi sem iszunk előre a medve bőrére!” – magyarázta az osztrák.