Bár peches csapattársához, Max Verstappenhez képest ragyogó idényt teljesít Daniel Ricciardo a Red Bull-lal (egy győzelmet, öt másik dobogós helyet szerzett, az 5. helynél hátrébb még nem intették le), azért a hollandhoz hasonlóan ennél többet, a bajnoki címért való küzdelmet várta a 2017-es szezontól.

A 28 éves ausztrál pilóta szerződése a jövő év végén jár le, azt mondja, ha jövőre nem lát komoly előrelépést, alaposan megfontolja, hosszabbítson-e velük.

“Természetesen megvolt a türelmetlen korszakom, és talán egy kicsit még mindig bennem van a dolog, ugyanis semmiképp sem szeretnék bajnoki cím nélkül távozni az F1-ből. Pillanatnyilag legalábbis úgy hiszem, hogy elérhetem ezt. Erre várok, méghozzá inkább előbb, mint utóbb” – magyarázta a Motorsport.comnak.

“Úgy gondoltam, hogy idén elég jó esélyünk lehet, de nem így alakult. Azért így is sikerült dobogós helyeket hoznom, de reális esélyem nem volt a bajnoki címre, szóval jövőre már tényleg erre lenne szükség a Red Bulltól, legalábbis ami engem illet. Jó pár éve itt vagyok már, és úgy gondolom, az ideinél jóval nagyobb előrelépésre lesz szükség, hogy elhiggyem, nyerhetek ezzel a csapattal.”

“Hogy a Red Bull-lal szeretnék-e bajnoki címet nyerni? Abszolúte. Szerintem úgy lenne kerek a történet. Sebnek sikerült, de egyelőre ő az egyetlen. Szívem szerint ezt szeretném a legjobban, de majd meglátjuk. Lehetőséget akarok arra, hogy minden egyes hétvégén győzelmi esélyem legyen, amíg még csúcsformában érzem magam.”

Ricciardo 2019-re szabad lesz, a Ferrari és a Mercedes többek között miatta sem szeretné hosszú távon lekötni a pilótáit, Kimi Räikkönen csak 2018-ra kapott hosszabbítást, és minden bizonnyal így tesznek majd Valtteri Botasszal is a Mercinél.

“Akárhogy is legyen, komoly döntések várnak rám, amikor kifut a Red Bull-szerződésem. A karrierem során első ízben leszek szabad, ilyen korábban sosem volt. A kezdetektől fogva a Red Bullhoz tartoztam, ami nagyon frankó is volt.”

“Persze rajtuk is múlik, hogy akarnak-e közös folytatást, és utána el kell döntenem, számomra mi lenne a legjobb. Igen valószínűtlen, hogy következő szerződésem – akár hosszabbítás, akár új szerződés lesz – csak egy évre szóljon, három évet szeretnék. A karrierem következő nagy szakaszáról lesz szó. A lényeg persze az, hogy olyan helyen szeretnék lenni, ahol jó esélyem van a sikerekre, a győzelemre, ugyanakkor jól is érzem magam. A sikereim fontos eleme, hogy élvezem ezt a munkát. Úgy látom, hogy egyesek nem élvezik annyira, mint lehetne, számomra fontos kérdés ez.”