A Forma-1-ben régóta téma, hogy el kellene törölni azokat a büntetéseket, amikor egy pilótát tőle teljesen független okból, műszaki hiba miatt sorolnak hátra a rajtrácson. Az új sportigazgató, Ross Brawn szerint is árt az F1-nek a jelenlegi helyzet.

“Gyűlölöm a tényt, hogy jelenlegi technikai problémákkal befolyásoljuk a bajnokságot” – mondta Brawn. “Természetesen az is technikai hiba, ha egy autó lerobban verseny közben, de a rajongók tudják, hogy ez benne van a pakliban.”

“Azt azonban nehezen veszi be egy szurkoló gyomra, hogy csak azért kerül valaki hátrébb a rajtrácson, mert kicserélnek valamit a motorjában, ez nem jó a sportnak.”

“Megoldást kell találnunk erre. Lehet másmilyen büntetés, vagy akár el is törölhetjük a szankciókat, és egyszerűen együtt élünk a problémával, amit meg akartunk szüntetni.”

Brawn ezzel arra utalt, hogy a büntetésekkel próbálták rákényszeríteni a gyártókat arra, hogy tartósabb motorokat készítsenek, az állandó cseréket ugyanis a kisebb csapatok nem tudják megfizetni. Bizonyos értelemben tehát a büntetésekkel a költségeket akarták csökkenteni.

“Diszkrétebb büntetésekre van szükség. Az egyik javaslat a konstruktőri pontok levonásáról szól, mindent alaposan át kell gondolnunk.”