10. Nelson Piquet vs. Nigel Mansell

Sokáig a csapaton belüli együttműködés rossz példájaként emlegették Nigel Mansell és Nelson Piquet párosát a Forma-1-ben, akik a Williams-Hondánál ellenségeskedtek egymással. Pedig a mából visszanézve 1986-ba, ’87-be, inkább csak fejcsóválásra adhat okot, hogy a legdurvább konfliktus közöttük a brazil ritka bunkó beszólása volt: rondának nevezte a sajtó előtt Roseanne-t, brit csapattársa feleségét. Piquet évtizedekkel később sem volt hajlandó bocsánatot kérni Manselltől.

F1: „Kétszer is meg akart ölni” 1
9. Alain Prost vs. Ayrton Senna

Az ilyen összeállításoknak, sőt, az F1 történetének csúcsbaleseteit soroló cikkeknek is mindig stabil szereplője Alain Prost és Ayrton Senna 1989-es suzukai ütközése. Két-három évvel a williamses szupersztárok konfliktusa után a McLarennél náluk is nagyobb csillagok gyilkolták egymást, immár a pályán, versenyautóval. Mindenki ismeri a sztorit, íme, minden idők egyik leghíresebb kiütése.

8. Mika Häkkinen vs. David Coulthard

Jéé, mennyire fiatal Adrien Newey ezen a felvételen, és milyen szomorúan fogja már a 18 éve is erősen kopaszodó fejét! A McLaren-Mercedes guruját az 1999-es Osztrák Nagydíjon az első és a második helyen autózó, majd – nem szándékosan – ütköző két pilótája keserítette el: a Mika Hakkinent az élről kiütő David Coulthard afférja végül nem nyitott hosszan tartó ellenségeskedést a pilóták között.

7. Juan Pablo Montoya vs. Ralf Schumacher

Kimondottan rosszban volt egymással Juan Pablo Montoya és Ralf Schumacher is, és nem csak akkor ütköztek, amikor mindketten a Williams-BMW-t hajtották. Például 2004-ben, az Európa Nagydíj rajtja után (lásd az alábbi videót). Akkor csak a német esett ki, a 2005-ös Monacói Nagydíj második szabadedzésén a kolumbiai viszont már kisebb tömegbalesetet okozott azzal, hogy hirtelen fékezett az ifjabb Schumacher előtt, aki mögött Jacques Villeneuve és David Coulthard is összetörte az autóját. Montoya már a McLaren, míg Schumacher a Toyota versenyzője volt, továbbra is gyűlölték egymást.

6. Nico Rosberg vs. Mark Webber

Összeállításunkban többször szerepel két kimondottan jó modorú, barátságos, ellenségeskedőnek nem annyira nevezhető versenyző. Pedig Webber és Rosberg több, komoly következményekkel járó csapaton belüli ütközésben benne volt az elmúlt évtizedben. Webber Vettellel a Red Bullnál, Rosberg Hamiltonnal a Mercedesnél – mindkét párosnál a világbajnoki címért ment a csata. No de versenyeztek ők azonos overallban is (a Williamsnél, amely a házi balhék otthona), és… persze tönkre is zúzták egymás autóját a 2006-os Brazil Nagydíj rajtja után nem sokkal, egy féktávon.

5. Fernando Alonso vs. Lewis Hamilton

Itt nem ütköztek egymásnak csapattársak, de az Alonso és Hamilton közötti 2007-es hungaroringi feltartás súlyos következményekkel járt számukra. Mivel mindkét szupersztár ma is aktív, és a rajongóik érzelmekkel túlfűtve közelítenek pláne a másik pilóta irányába (jellemzően nem kedvelik), ezért csak tényszerűen: Alonso az időmérőn nem engedte időben kereket cserélni az addig legjobb köridővel álló, és a bokszban mögötte várakozó Hamiltont, aki így nem tudott már mért kört futni, elbukta a pole-t. A McLaren két pilótája év végén immár a világbajnokságot bukta, pedig övék volt a legjobb autó: Hamilton második lett az összetettben, Alonso harmadik, utóbbi távozott is a csapattól.

4. Sebastian Vettel vs. Mark Webber

A 2007-es, esős Japán Nagydíjon történt ütközéstől a legendás Multi 21-ig a 2013-as Maláj Nagydíjon számos konfliktusa volt a németnek és az ausztrálnak, ám mind közül a leghíresebb a 2010-es balesetük. Törökországban az első és a második helyről esett ki a Red Bull két pilótája, vagy még pontosabban: onnan ütötték ki egymást. (Newey-nak ekkor már tényleg nem volt sok haja.)

3. Lewis Hamilton vs. Nico Rosberg

Szándékos lassítás, beszólogatás, sapkadobálás és persze ütközések – a Red Bull-uralmat követő Mercedes-dominancia immár törvényszerűen magával hozta a csapaton belüli konfliktusokat. Hirtelen nem is tudjuk, hogy az angol és a német pilóta melyik balhéját ismételjük meg az elmúlt évekből, legyen talán a 2016-os Spanyol Nagydíj. Azt a Verstappen-rajongók is imádják.

2. Sergio Perez vs. Esteban Ocon

Nyilván a Force Indiák vasárnapi ütközései adják e cikk apropóját, de a középmezőnyt vezető csapat tapasztalt, és zöldfülű pilótája már korábban is kakaskodott a szezonban. A belgiumi dupla koccanás – ahogy a csapatvezetés is nyilatkozta – vízválasztó lett, és nem csak az elhullajtott pontocskák miatt. Perez akciói akár súlyos következményekkel járó baleseteket is okozhattak volna, különösen a második. Akkor 200 fölött húzta rá autóját Oconéra, pedig akkor már volt helye, utóbbi szerint csapattársa „kétszer is meg akarta ölni” őt vasárnap.

1. Fernando Alonso és Nelson Piquet Jr.

Eddig időrendben haladtunk, és onnan nézve is megállta helyét a felsorolás, hogy idősebb Piquet goromba megjegyzésétől egy akár súlyos baleset esélyét is magában hordozó ütközésig értünk el a Top 10-es felsorolásunkban. Ám az első helyre egy több szempontból különleges, csapaton belül és kívül is rendkívüli következményekkel járó ütközést tettünk.

Itt nem egymásnak csattant két azonos autóval versenyző pilóta, hanem egyikük a falba vágta gépét a másik győzelemre segítése érdekében. Először vidám pezsgőzés, majd világra szóló balhé kerekedett belőle. “Ha ez igaz, a Forma-1 történetének legnagyobb botránya” – mondta Niki Lauda a Renault belső csapatutasításáról a cselszövés kipattanásakor. Igaz volt, Flavio Briatore ütközésre utasította ifjabb Nelson Piquet-t, hogy Fernando Alonso a safety car bejövetele után megnyerhesse a 2008-as szingapúri futamot. Briatorét és a technikai igazgató Pat Symondsot eltiltották, Alonso viszont sokak megdöbbenésére megtarthatta a trófeát.

Érdemes megnézni a BBC összefoglalóját a történtekről.