A Mercedeshez a tavaly év végén váratlanul visszavonult friss világbajnok, Nico Rosberg helyére szerződtetett Valtteri Bottas a szezon első felében igazolta, hogy jól döntöttek, amikor őt választották, hiszen három pole-t és két futamgyőzelmet is szerzett a csapatnak, a nyári szünet előtti hat futamon a pontszerzést tekintve összességében ő volt a legeredményesebb pilóta és a ferraris Sebastian Vettel, valamint saját csapattársa, Lewis Hamilton mögött még a bajnoki esélyesek közé is tartozott.

A Forma-1-es Belga Nagydíj belerondított a képbe, a finn egész hétvégén halványan teljesített Spában, és míg Hamilton győzött, Vettel pedig második lett, ő csak az 5. helyen futott be. Az éllovas német és az üldöző angol közötti különbség 7 pontra csökkent, Bottas viszont már 41 ponttal van lemaradva Vetteltől. A Ferrari versenyképességét tekintve ilyen pontarányok mellett a Mercedesnél dönthetnek úgy, hogy Hamilton kap kiemelt státuszt, Bottas pedig másodhegedűssé válik.

“Nem tudom, szerintem nagyban rajtam is múlik ez. Ha sikerül jól szerepelnem, ha sikerül pole-t szereznem és elhúznom a futamokon, akkor az én kezemben lesz a sorsom. Még nyolc futam van hátra, sok pontot lehet gyűjteni” – mondta, amikor az idei bajnoki esélyeiről kérdezték a futam után.

“Az előttem álló srácoknál beüthet még valami kiesés, remélhetőleg nem nálunk, de előfordulhat, mondjuk nem így nézem a dolgokat. Nem is hagyom hogy negatív dolgokra gondoljak. Persze eljöhet az a pont, amikor megértem, ha a csapat már szeretné bebiztosítani, hogy a bajnoki címet a Mercedes versenyzője nyerje meg, de szerintem még korai (a pilótasorrendről beszélni), egyelőre még futamról futamra nézzük a dolgokat. A különböző versenyeken különböző dolgok történhetnek, majd meglátjuk!” – érvelt a finn.