A Spában a 10. rajtkockából kezdő Fernando Alonso remek rajttal a három nagycsapat pilótái mögött a 7. helyen kezdte a Belga Nagydíj első körét, de nem sokkal később a Honda-motor hátrányának köszönhetően a Kemmel egyenesen mindenki megelőzte, aki arra járt, igen gyorsan ki is esett a pontszerző helyekről.

A rádióforgalom alapján igen bosszús, elégedetlen kétszeres világbajnok végül a 14. helyről ki is állt, a garázsban fejezte be a versenyt. A futam után megkérdezték, hogy azért ment-e ki, mert elege lett.

“Nem, probléma volt, a motorral volt gond” – felelte. “Nagyon nehéz volt ma, a pontokra esély sem volt, meglátjuk, mit tehetünk a jövő héten” – utalt arra, hogy az Olasz Nagydíjnak otthont adó Monzában ugyanennyire, ha nem még nagyobb szerepet játszik a motorteljesítmény.

A kérdésre, hogy a motorszállító lecserélése esetén 2018-ra is maradna-e a McLarennél, így felelt:

“Majd meglátjuk, mi lesz a következő pár hétben. Szeretem a csapatot, nehéz évünk van, de a McLaren a világ egyik legjobb csapata, örömmel dolgoznék velük ezután is. Azonban ehhez látnom kell, hogyan alakulnak a dolgok a következő pár hétben.”