Fernando Alonso a Forma-1-es Belga Nagydíj időmérőjének második szakaszában a Q3-as továbbjutásért küzdött, azonban utolsó körét kénytelen volt feladni, a Honda erőforrása ugyanis nem működött hibátlanul. A spanyol “no power, no power!” (nincs motorerő) kiáltásokkal jelezte a rádión, hogy nem lesz továbbjutás.

Utólag a kétszeres világbajnok már arról beszélt, hogy a Hondáénál jobb motorral az első két helyen zárt volna a McLaren Spában:

“Szeretnénk mi is az élen lenni, de azért összességében így is pozitív nap volt a mai. A Q2-ben az utolsó próbálkozásig csak 1,5 másodperc volt a hátrányunk egy olyan pályán, ahol egyértelműen nagyon sokat veszítünk a motor miatt, szóval simán lehettünk volna első és második.”

“Az akksi nem működött, hattizedet veszítettem a 11. és a 12. kanyar között. Addig kéttizeddel gyorsabb voltam az előző körömnél, az utolsó szektorban is javíthattam volna még egy-két tizedet, szóval simán ott lehettem volna a Q3-ban. Végső soron a 11. helyről, friss gumikon rajtolni lehetőséget ad, igyekszem majd kihasználni holnap.”

Alonso: Más motorral első lennék! 1

Alonsót az időmérő folyamán többször is szélárnyékkal segítette csapattársa, a 65 helyes hátrasorolása miatt garantáltan tökutolsó Stoffel Vandoorne.

“Ezt így terveztük. Jövő héten majd fordítva csináljuk, akkor én leszek a soros. Igyekszünk kihasználni a büntetéseket, megtalálni bennük a pozitívumot, hogy a csapat hasznára fordítsunk mindent. Ahogy mondtam, a Q3-ra amúgy is csak egy szett gumim maradt, ott a 9-10. helyrét küzdhettem volna, szóval a 11. rajthely plusz a friss gumik nem is akkora hátrány.”