A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) szerdán a pilóták és a csapatok elutasítása ellenére, saját hatáskörben úgy döntött, 2018-tól kötelezővé tette a glóriának becézett fejvédő keret használatát a Forma-1-ben.

A Mercedes csapat elnöke, Niki Lauda a legkevésbé sem örül az FIA lépésének:

“Teszteltük a glóriát, a Red Bull Aeroscreenjét és a Ferrari-féle pajzsot, de egyik sem volt 100 százalékosan meggyőző. Ilyen helyzetben meg kell hozni a megfelelő döntést. A glória nem az” – mondta az osztrák, aki szerint az eszköz a “Forma-1 génjeit” teszi tönkre.

“Az FIA már olyan biztonságossá tette a Forma-1-et, amilyenné lehetett és a repülő kerekek kockázata is minimális, ugyanis sokkal erősebben vannak rögzítve. Nagyon igyekszünk, hogy új nézőket szerezzünk a Forma-1-nek a gyors autókkal és azzal, hogy közelebb hozzuk a sportágat a nézőkhöz, erre most tönkretesszük az egészet egy ilyen túlreagálással.”

A Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff sokkal diplomatikusabban fogalmazott:

“Úgy gondolom, hogy az FIA-nak valószínűleg nem volt választása. Az FIA feladata, hogy növelje a biztonságot. Több megoldást is kipróbáltunk, de egyik sem vált be igazán. A glória volt, amelyik a leginkább megfelelt. Nekem sem tetszik a megjelenése, de döntés megszületett, most már ebből kell kihoznunk, amit lehet.”