Fernando Alonso hároméves mclarenes szerződése az év végén kifut, egyelőre nem tudni, hol folytatja a kétszeres világbajnok. A spanyol három szezonnyi küszködés után egyértelműen versenyképes autót akar, őt azonban – látszólag – nem igazán akarják az ilyennel rendelkező csapatok, azaz a Mercedes és a Ferrari.

Alonso felfedezője, menedzsere, egykori renault-s csapatfőnöke, Flavio Briatore a Motorsport.comnak így nyilatkozott a jövőről:

“Olyan csapathoz nem érdemes menni, ahol nincs esélye a győzelemre. Abból már megjöttünk. A versenyzőnek olyan csapatnál kell lennie, ahol legalább a dobogós helyekért küzdhet” – kezdte az olasz.

“Úgy vélem, a McLaren vezetése keményen dolgozik azért, hogy javítson a helyzeten. Ha a McLaren versenyképes lenne… Fernando nagyon jól érzi ott magát, tényleg. A csapat nagyon-nagyon jól együttműködött velünk az Indy 500 kapcsán is, ezt nagyra értékeljük.”

F1: “Forradalom” híján lelép Alonso 1

“Pár hónapon belül meglátjuk, mi lesz. A nyári szünet előtt jó lenne valamit tudni. A McLaren vezetésével együttműködve dolgozunk, hogy megoldást találjunk. Nem jó ilyen helyzetben látni a McLarent, nem is csak a versenyző, hanem a csapat, a szakemberek szempontjából sem. Forradalomra van szükség, sokkra, arra, hogy tényleg legyen jövőjük. Nem is csak Fernando megtartása miatt, hanem a dolgozók miatt.”

“Nagy csapat, nagy név, szomorú ilyen helyzetben látni őket.”

Két és fél év után egyértelműen kimondható, hogy a McLaren befürdött a Hondával, és egyelőre nem is látszik, mikor tudnak végre versenyképes erőforrást gyártani a japánok. Bár az elmúlt egy-két versenyhétvégén voltak biztató jelek, továbbra is nagy a valószínűsége a szakításnak – és akár a Honda F1-ből való teljes kiszállásának –, ha pedig a McLaren Mercedes- vagy Ferrari-motort tudna szerezni, esetleg Alonso számára is az lenne a legokosabb döntés, ha marad. Ha nem jön ilyen “forradalom”, 2005 és 2006 világbajnoka bajban lehet.