Fernando Alonso mclaren-hondás szerződése 2017 végén kifut, a siralmas elmúlt két és fél év alapján pedig nem tűnik valószínűnek, hogy hosszabbít, igaz, ha McLaren elválik a Hondától és új motorpartnert szerez, akármi elképzelhető.

Alonso többször is elmondta már, hogy csak szeptember tájékán dönt majd a jövőjéről, de a brit Sky Sportsnak Bakuban adott interjújában annyit elárult, hogy nem szeretne kockáztatni, biztosítékot vár az eredményességre, akármelyik csapatnál is folytassa.

“Ahogy számtalanszor elmondtam már, a jövő évben nyerni akarok, nem szeretnék kockázatos döntést hozni, nagyjából biztonságban szeretném érezni magam, akárhova is megyek. Mindenre teljesen nyitott vagyok, meglátjuk, mit hoz a következő pár hónap a McLaren számára, ugyanis ez a mostani csapatom, szeretem is és az elmúlt két-három évben mindannyian nagyon sok munkát fektettünk a projekt fejlesztésébe. Meglátjuk.”

F1: Alonso biztosra megy 2018-ra 1

A jelenlegi állás szerint Alonsónak az idén a bajnoki címért küzdő Ferrari és Mercedes lenne a legkevésbé kockázatos választás, de az előbbi csapatnak ő maga fordított hátat 2014-ben, míg a Mercinél jó esélye van Valtteri Bottasnak a hosszabbításra. Ezzel együtt a Ferrarinak egyelőre nincs igazolt versenyzője 2018-ra, a Mercedesnél Bottas is csak egyéves szerződéssel vezet, Lewis Hamilton pedig épp a héten dobta be, hogy akár az év végén is visszavonulhat.

A tetejébe a Red Bull minden állítása ellenére tartja magát a pletyka, hogy Max Verstappen távozhat.

Alonso azt mondja, a vártnál komolyabb pilótapiaci mozgások jöhetnek:

“Vannak bizonyos mozgások. Úgy tudom, több mozgás van, mint a többség sejti, vannak csapatok, amelyekről azt hinnénk, rendezték a jövő évet, de szerintem nem 100 százalékos a dolog. Szerintem sok átigazolás lesz a jövő évre. Igyekszem higgadt maradni és a lehető legjobb döntést hozni 2018-ra.”

F1: Alonso biztosra megy 2018-ra 2

A kérdésre, hogy a McLaren Mercedes-motorra való váltása bajnoki esélyessé teheti-e a csapatot a jövő évben, Alonso lemondóan felelt: “Nem igazán változtatna sokat.”

“Világos, hogy a McLaren jelenleg versenyképtelen, és egy komponens, a motor nem elég versenyképes a győzelemhez. A McLaren biztosan mindent megtesz, hogy versenyképes legyen a jövő évben és remélhetőleg jobb helyzetben is lesz, de az én helyzetem független attól, milyen motorja lesz a csapatnak. Én csak győzni akarok. Meglátjuk.”