Sebastian Vettel a Lewis Hamiltonnal történt bakui ütközéséért a 10 másodperces stop&go büntetés mellett 3 büntetőpontot is kapott, amivel 12 hónapon belül 9-ig jutott. Ez új rekord, korábban Pastor Maldonado “kapaszkodott” 8-ig.

Ha egy versenyző 12 hónapon belül – nem naptári évről van szó, gördülő rendszerben számolják – 12 büntetőpontig jut, a következő futamról automatikusan kizárják. Vettel 3 pontra van a határtól, igaz, a Brit Nagydíjon elépül majd 2 pontja, így csak most, az Osztrák Nagydíjon kell nagyon vigyáznia magára.

A négyszeres világbajnok ferraris nem is fél attól, hogy eljut a kizárásig:

“Az tuti, hogy erre a rekordomra nem vagyok büszke. De mindenkinek vannak pontjai, csak nekem van a legtöbb. Egyértelműen nem tervezem, hogy tovább gyarapítsam őket” – mondta.

“Természetesen tanulok a történtekből és biztos nem csinálok ilyet újra. Ha megint hasonló helyzetbe kerülök, visszafogom majd magam. Biztosan nem akarok baromságot csinálni a futamon. Sima futamot célzok vasárnapra, úgy akarom a legtöbbet kihozni a versenyből, hogy a stewardok azért ne foglalkozzanak velem.”

Vettel 14 ponttal vezet a világbajnokságban Lewis Hamilton előtt, aki ráadásul sebességváltós rajtbüntetéssel indul a vasárnapi Osztrák Nagydíjon.