A Red Bull-nevelésű Carlos Sainz 2015-ben mutatkozott be a Forma-1-ben a Toro Rossónál, ahol idén már harmadik évét húzza le úgy, hogy nincs sok kilátása a nagycsapathoz való továbblépésre.

A spanyol pilóta jó ideje mondogatja már, hogy 2018-ra más, versenyképesebb alakulatnál szeretne vezetni, legutóbb csütörtökön, az Osztrák Nagydíj előtt beszélt arról, hogy “valószínűtlen” a Toro Rossó-s folytatás és mindenre nyitott a jövő évet illetően.

A Red Bull Racing csapatfőnökének, Christian Hornernek nem tetszett, hogy az ifjonc épp a hazai versenyhétvégén, az energiaital-gyártó saját pályáján nyilatkozgatott ilyesmit.

“Carlos Sainz opcióját már élesítettük, a jövő évben is a Toro Rossónál lesz” – szögezte le Horner az első szabadedzés alatt a Sky Sportsnak. “Kölcsönadni sem lenne értelme. Nem tudom, mit hisz, hol is lesz a jövő évben. Elég tisztességtelen ilyeneket nyilatkoznia. A Red Bull nélkül nem is lenne ma a Forma-1-ben” – folytatta.

“Szerintem egy kicsit össze van zavarodva. A vezetésén is látom. Több buta hibát is elkövetett már idén. A szerződés kristálytiszta. Ausztriában van egy mondás: ne harapd meg a kezet, amelyik etet. Mateschitz úr és én juttattuk Sainzot a Toro Rossóba. Más nem adott neki esélyt.”

“Levélben tájékoztattuk, hogy élesítettük a hosszabbítását, és amennyire tudom, amióta a Red Bullnál vagyok, nem a pilóta dönt a szerződéséről. A nagyfőnök hozza a döntéseket. Jobb lenne, ha a vezetésre koncentrálna, az elmúlt pár futamon Kvjat mindig verte az időmérőn. De még nem beszéltem vele, lehet hogy csak nagy félreértés volt itt a spanyol, angol és német nyelvűek között.”

Marko hozzátette, hogy egy igazi nagycsapat kedvéért elengednék Sainzot, de ilyen ajánlatról nem tudnak:

“Már tavaly megmondtam neki, hogy ha a Ferrari hívja, beszélhetünk. De múlt szombaton találkoztam Arrivabenével és semmit nem mondott arról, hogy Sainzra hajtanának. Lehet, hogy csak az apja álmodozik. Állandóan itt az apja, és mindenkivel beszél, aki csak hajlandó meghallgatni. Vicces.”

A Toro Rosso csapatfőnöke, Franz Tost sem örült Sainz nyilatkozatának:

“A szerződésről nem Carlos Sainz dönt. Red Bull-os szerződése van, a Red Bull dönt róla, mit csinál a jövőben. Egy kicsit zavarba ejt, hogy erről beszélünk az idénynek ebben a szakaszában, ugyanis Carlos teljes karrierjét a Red Bull finanszírozta. Ők fizették a Forma BMW-t, a Forma Renault-t, a Forma-3-at, a GP3-at és a Forma Renault 3.5-öt is, majd három F1-es idényt. Miért is adná most oda a Red Bull valamelyik ellenfélnek? Néha a hűségnek is fontos szerep jutna…”

Sainzot tavaly a Renault szerette volna igazolni 2017-re, a Ferrarival is hírbe hozták már, a Mercedes-főnök is dicsérte, a Renault mellett pedig a McLaren is szemmel tartja, Wokingban is szívesen látnák a tehetséges spanyolt.