A brit sajtó ma reggel dobta be, hogy a McLaren két résztulajdonosa, a bahreini Mumtalakat (50%) és a TAG-s Mansour Ojjeh (25%) kivásárolja az elnök-vezérigazgatói posztról már tavaly év végén lemondatott Ron Dennist, aki így 37 év után távozik az általa felépített cégcsoporttól.

A Forma-1-es csapatot, az utcai autós részleget és a mérnöki szolgáltatásokat nyújtó vállalatot is magába foglaló McLaren Group péntek délben hivatalosan is megerősítette a híreket.

“A McLaren-csoport megszerezte a Ron Dennis részvényeinek megvásárlásához, a további növekedéshez és a pénzügyi hátterének konszolidálásához szükséges pénzügyi eszközöket” – írták a tranzakciót illetően szűkszavú közleményben, amelyből az új tulajdonosi arányok és a pénz eredete sem derül ki, az viszont igen, hogy az új cégvezér a bahreini Mohamed bin Essza al-Kalifa sejk lesz.

Dennis így búcsúzott az általa 1980-tól vezetett McLarentől:

“Nagy örömömre szolgál, hogy sikerült megegyezésre jutnom a mclarenes társtulajdonosaimmal. Megfelelő lezárása ez a mclarenes korszakomnak, és immár az egyéb tevékenységeimre koncentrálhatok. Mindig is azt mondtam, hogy a McLarennél eltöltött 37 évem külön fejezet lesz a McLaren történetében, a történet továbbírásához pedig sok sikert kívánok!”

Dennis kiemelte, hogy leginkább a versenycsapat biztonsági eredményeire büszke, amik az általa vezetett lelkiismeretes dolgozók százainak, ezreinek köszönhetők. A 70 éves üzletember a McLaren minden részlegének minden egyes dolgozójának köszönetet mondott, “tényleg, igazán ti vagytok a legjobbak”, hangsúlyozta. Hozzátette, hogy megfelelő pénzügyi háttérnek és az “ambiciózus vezetésnek” köszönhetően a McLaren előtt további növekedés áll. Ő maga ezután más projektekkel foglalkozik majd, elsősorban a közszolgálat felé fordul (néhány hónapja már az Egyesült Királyság védelmi minisztériumának innovációs tanácsadó testületének tagja).