Megtörtént, amit az elmúlt napok hírei előrevetítettek: tulajdonostársai lemondatták elnök-vezérigazgató posztjáról a McLarent 35 éve irányító Ron Dennist.

A 69 éves angol üzletember az évtized elejét az utcai autós részleg felépítésének szentelte, 2014 elején vállalt újra általános vezetői szerepet, egyebek mellett az F1-csapat ügyeit illetően is.

Az elmúlt másfél évben komoly hatalmi harc zajlott a színfalak mögött, Dennis utolsó kísérleteként egy 1,65 milliárd fontos kínai befektetői csomaggal akarta kivásárolni tulajdonostársait (a TAG-vezér Mansour Ojjeh – 25% és a bahreini királyi családhoz kötődő Mumtalakat 50%), de ez nem sikerült. A kedd délutáni igazgatótanácsi ülésen letették Dennist.

“Csalódott vagyok, amiért a McLaren két másik nagyrészvényese, a TAG és a Mumtalakat képviselői keresztülverték a döntést, amellyel kényszerszabadságra küldtek, annak ellenére, hogy a felsővezetés többi tagja határozottan figyelmeztette őket a lépés potenciális üzleti következményeire” – állt közleményében.

prost_dennis_lauda_mclaren_

“Mondvacsinált indokokat hoztak fel, a vezetési stílusom mindig is ugyanilyen volt, és ez a vezetési stílus tette a McLarent azzá az autóipari és technológiai céggé, amely 20 Forma-1-es bajnoki címet szerzett és évi 850 millió fontos üzletet bonyolít. Az évek alatt nagyon sok tehetséggel, munkatárssal dolgoztam azon, hogy a McLaren a csúcstechnológiát jelentse, nekik nagyon hálás vagyok. Azonban világossá vált számomra, hogy sem a TAG, sem a Mumtalakat nem osztja a McLaren növekedési potenciálját illető elképzeléseimet, számomra viszont az általam felépített cég és a 3500 dolgozónk az első.”

“A jelentős tulajdonrészemmel (25%) ezután is befolyásolhatom mindkét céget, mindkét igazgatótanácsban helyem van, óvom majd a McLaren érdekeit és igyekszem formálni a jövőjét” – írta Dennis, hozzátéve, hogy kényszerszabadsága lejárta után szakértelmét és anyagi forrásait egy újonnan alapítandó techcégben kívánja kamatoztatni.

BestCars_620x310