A Forma-1 szabályainak előkészítésére, a sportág jövőbeli irányvonalának meghatározására 2013-ban hozták létre a szervező FOM (hat szavazat), az FIA (hat szavazat) és hat csapat képviselőiből összeálló Stratégiai Munkacsoportot.

A kimaradt alakulatok kezdettől fogva sérelmezték, hogy csak az erős alkupozícióban lévő nagyok ülnek a tanácsban, a független kis- és középcsapatok érdekeit az elmúlt két évben a bajnoki helyezése alapján bekerült egy szem Force India képviselte a tanácskozásokon.

Úgy tudni, az Ecclestone-éra vége ezen a téren is változást hozott: az új tulajdonos, az amerikai Liberty Media által a Forma-1 sportszakmai vezetésére kinevezett Ross Brawn a Stratégiai Munkacsoport legutóbbi ülésén bejelentette, hogy mostantól az összes csapat részt vesz a tanácskozáson, a kérdésről nem is nyitott vitát.

Az eddig is a munkacsoportban ülő Mercedes-, Ferrari-, Red Bull-, McLaren-, Williams- és Force India-képviselőkkel ellentétben a többieknek továbbra sem lesz szavazati joga, csak megfigyelőként lesznek jelen – valószínű, hogy ezen az F1-et keretbe foglaló szerződések 2021-es megújításakor orvosolják.

A Sauber csapatfőnöke, Monisha Kaltenborn pozitív, de nem elégséges változásként értékeli az újítást:

“Most már legalább tudjuk, mi hangzik el a megbeszéléseken, így elméletben láthatjuk, mi is áll az egyes javaslatok hátterében. Korábban azt sem tudtuk, miért is álltak elő egyes döntésekkel. Így talán jobban megérthetjük a dolgokat, láthatjuk a különböző nézőpontokat.”

“De ettől még nem érezzük magunkat bevonva, ahhoz ugyanis az kellene, hogy mi is beleszólhassunk a dolgokba. Nem értünk egyet azzal, hogy bármilyen csoport ilyen döntési jogkörökkel bírjon.”