A Honda-erőforrás megbízhatatlansága miatt a McLarennél már a legutóbbi, Orosz Nagydíjon eljutottak a büntetésekkel járó cserékig, és innen már nincs is megállás, Barcelonában újabb hátrasorolások következtek.

Az újonc Stoffel Vandoorne autójába a verseny előtt új akkumulátort és vezérlőelektronikai egységet kellett beszerelni, mindkettő az ötödik új darab ezért öt-öthelyes büntetés járt a belgának, igaz, nem veszített ezzel túl sokat, hiszen csak a 19. helyre kvalifikált, ma a 20. rajkockából indul.

Ami Vandoorne kvalifikációs eredményét illeti, az ifjonc nem lehetett túl elégedett, hiszen veterán csapattársa, Fernando Alonso szombaton a 7. helyig juttatta a McLaren-Hondát.

“Fura volt a mai nap, nem igazán tudom, mi történt. Pénteken még megvolt az önbizalmam az autóban. Ki kell elemezni, mi nem volt 100 százalékos. Egyértelműen javult az autó, egyszerűen csak az én versenyképességem tűnt el” – mondta az időmérő után.

barcelona_teszt05_11

A 2015-ben a GP2-es bajnoki címet példátlan fölénnyel megnyerő Vandoorne szerint nem “rejtély”, hogy miért nem tudja tartani a lépést Alonsóval

“Nem nevezném rejtélyesnek. Több tényező kombinációja, arról szól, hogy mennyire sikerül összerakni a dolgokat egy adott pillanatban. A szezon kezdete elég rosszul alakult számomra, jó néhány meghibásodás volt. Igazából ez volt ez első sima hétvégém eddig, a mostani edzéseken volt először jó az autó alattam. A szombati szabadedzés aztán valamiért nem ment úgy és ez áthúzódott az időmérőre is. Ki kell deríteni, hogy mi történt, de én bízom benne, hogy sikerülni fog, és amikor összeállnak a dolgok, előrébb lépek majd.”

A McLaren versenyfőnöke, Eric Boullier szerint világos, miért nem megy olyan jól Vandoorne-nak:

“Egyszerű oka van ennek, és Stoffel is tisztában van vele. Az alsóbb kategóriákból megérkező újoncok a fékezéssel vannak gondban. Megszokták, hogy nagyon későn fékeznek és úgy fordulnak el a kanyarban, de az F1-ben ez nem megy. Változtatnia kell a vezetési stílusán, de meggyőződésem, hogy sikerülni fog neki.”