Felipe Massa 2016 végén távozott az F1-ből, hogy ülését átadja a pénzes újonc Lance Strollnak, azonban mivel Valtteri Bottast elcsaklizta a Mercedes, a brazil veteránt visszahívta a Williams, és a 36 éves brazil tanítgatja most a 18 éves pilótát.

Jó tíz évvel ezelőtt Massa is fiatal, viszonylag tapasztalatlan versenyzőként került a Ferrarihoz, ahol Michael Schumacher vette a szárnyai alá – a brazil pilóta újságírói kérdésre megerősítette, hogy nagyon is látja a párhuzamot:

“Igen, úgy gondolom (hogy hasonló a helyzet). Bár szerintem én könnyebben adom át a tudást Lance-nek, mint Michael tette velem. Sokkal többet kérdeztem, mint amennyit mondott, bár így is szívesen tanított, nagyon sokat adott. Nyilván nem volt 100 %-osan boldog, amikor előtte végeztem. De sokat kérdeztem tőle, mert mindig is tanárként, mentorként tekintettem Michaelre, nem féltem megkérdezni, hogy itt mit csinált, amott mit csinált. Megkérdeztem, amit csak lehetett, ő pedig válaszolt is. De néha kérdezni kellett, mert magától nem mondta el.”

stroll_massa

Fotó: Getty Images

“Sokat segítek Lance-nek, próbálok mindent átadni neki, ami eszembe jut. Nagyon jól megvagyunk, mindent megteszek, hogy segítsek neki. Például ha az egyik kanyarban lassabb hozzám képest, és megkérdezi, miért, rögtön mondom is, hogy így és így kéne csinálnod. Semmi gondom ezzel.”

A míg a brazil veterán nagyjából az autó maximumát hozza a hétvégéken, mindig ott van a három nagy mögött – sőt néha az egyik Red Bull előtt –, Stroll a négy futamból csak egyen ért célba, pontot pedig még nem szerzett. Massa azt mondja, hogy türelmes, készen áll rá, hogy a hátán vigye a csapatot, amíg az újonc magára talál.

“Természetesen jobb, ha mindkét versenyző hozza a pontokat, minden csapatnál ez a cél. De nem szabad megfeledkeznünk róla, hogy Lance még csak most kezdi, még tanul. Adjunk neki időt!”