A Forma-1 új tulajdonosa, a Liberty Media 2017-től nagyobb szabadságot hirdetett a sportágról készített mozgóképek közösségi médiás megjelenését illetően, a csapatok, pilóták az idei évtől nyugodtan posztolhatnak rövid videókat a pályáról, a bokszutcából.

Egyvalami azonban továbbra sem fér bele: az időmérőről, versenyről származó felvételek közzététele ma is ugyanúgy tilos, mint Bernie Ecclestone idejében. Ezt a tilalmat sértette meg Lewis Hamilton, aki az Instagramra posztolta a Kínai Nagydíj időmérőjén futott pole-körének fedélzeti kamerás felvételét – Bahreinben a Liberty részéről az orrára is koppintottak, törölnie kellett a videót.

“Idén a Forma-1-ben új közösségi médiás irányelveket vezettünk be, amelyek alapján a csapatok és a versenyzők szabadon filmezhetik a tevékenységüket, hogy ezzel közelebb hozzák a sportágat a szurkolókhoz. A csapatok és a pilóták lelkesen fogadták ezt a hozzáállást, jelentősen meg is ugrott az F1 iránti érdeklődés a közösségi médiában. Azonban az F1 nem engedi, hogy a versenyzők a nemzetközi közvetítés felvételeit posztolják, azokat ugyanis a televíziós partnerek licencelték, sok esetben exkluzívan” – mondta a Liberty szóvivője.

Hamilton nem először kényszerül videó törlésére, 2015-ben a Mercedes csapatelnöke, Niki Lauda utasította, hogy egy lőtéri mókázásról készült videót vegyen le, miután Franciaországban egy vonaton lövöldöztek, tavaly pedig egy motoros videó miatt került bajba, amelyen vélhetően szabálytalanul vezetett Új-Zélandon.