A múlt héten röppent fel, majd hétfőn hivatalosan is bejelentették, hogy a 2018-ban, tíz év kihagyás után újra lesz Francia Nagydíj a Forma-1-ben, méghozzá a dél-franciaországi Paul Ricard pályán.

A létesítmény főnöke, Stephane Clair a GPUpdate.netnek azt mondta, hogy augusztus végi időponttal számolnak, a Forma-1-es versenyt pedig 5861 méteres pályakonfiguráción rendezik majd. A következő másfél évben még jelentős előkészítési munkák zajlanak.

“Úgy gondolom, a verseny sok helyi lakos életét, és általában a franciákét is megváltoztatja majd. Sikerült, tényleg sikerült a Forma-1- visszatér Franciaországba, a Paul Ricard pályára. A kemény munka jutalma ez, még ha így is sok tennivaló van még 2018-ig, hogy a lehető legtöbb helyszíni és tévénézőt tudjunk kiszolgálni” – magyarázta Clair.

“De képesek leszünk rá. A Bol d’Or versenyen (24 órás motoros viadal) 75 ezer nézőnk van, ha készülünk még néhány lelátóval, akkor a Forma-1-es szurkolókat is fogadni tudjuk. A régióban bőséges a szálláskínálat, a Paul Ricard kevesebb mint egy órányira van két nemzetközi repülőtértől, a toulonitól és a marseille-itől, emellett jó a vonatközlekedés is” – tette hozzá.

paul_ricard_palya

A Francia Nagydíj feltámasztása egyébként még az F1 uraként ismert Bernie Ecclestone-t is meglepte, még azt sem bánja, hogy a korábban tervezett párizsi utcai verseny nem jött össze, ott csak a Forma E-nek lett futama.

“Meglepett, hogy lehetőséget kaptunk a visszahozására. A korábbi kudarcok oka elsősorban az volt, hogy nem akadt megfelelő pálya. A Paul Ricard-on viszont minden kiváló. Egyszerűen csak kell még néhány lelátó, de a pálya ragyogó állapotban van.”

“Tárgyaltunk, tárgyaltunk Párizzsal is, de örökké csak húzódott a dolog. A Forma E-nek van futama Párizsban, de az nem ugyanaz, az (törvényileg) nem autóverseny, nem kell olyan biztonsági feltételeknek megfelelnie, mint a Forma-1-nek.”

Ami az időpontot illeti, Ecclestone továbbra is júliusra gondol: “Nyár közepe lehetne, az összhangban lenne a többi európai futammal. De ezt majd később rendezzük, a lényeg, hogy aláírtuk a szerződést.”