Az 1976-os év a Forma-1 történetének egyik legérdekesebb, legismertebb bajnoki küzdelmét hozta, a Ferrarival az előző évben első címét megszerző osztrák Niki Lauda és az emberileg szöges ellentétét megtestesítő angol playboy, a mclarenes James Hunt csatázott a címért.

Az addigra szép előnnyel vezető Laudát a szörnyű, nürburgringi tüzes balesete három fordulóra kiírta a sztoriból, Hunt az idény végére ledolgozta a hátrányt, így a szezonzáró Japán Nagydíjra mindössze három pont választotta el őket: a Ferrari osztrákja 68, az angol fenegyerek 65 ponton állt.

lauda_hunt

A Fudzsi versenypályán igazi égszakadás volt a futam napján, még bizonytalanabbá téve a végeredményt. Hunt a 2., Lauda a 3. rajtkockából kezdett, de az angol kiváló starttal az élre állt, úgy tűnt, kezében van a győzelem, főképp, amikor a 2. körben a nemrég a halál torkából visszatért Lauda feladta a versenyt.

Amikor a pálya száradni kezdett, fordult a kocka, Hunt visszaesett, lassú defektje is volt, úgy tűnt, a Lauda legyőzéséhez szükséges 4. hely is messze lesz, de az utolsó körökben az angol mégis magára talált, a 3. helyen futott be.

Így zajlott a futam


…és így dolgozta fel a ’76-os Japán Nagydíjat 2013-as filmjében, a Rush-ban Ron Howard