Négy fordulóval a 2016-os Forma-1-es bajnokság vége előtt a címért a harmadik éve domináló Mercedes versenyzői küzdenek, ezúttal Nico Rosberg van előnyben, 33 ponttal vezet az elmúlt két évben győztes Lewis Hamilton előtt.

Az angolt idén műszaki hibák, balszerencse hátráltatta, de sokak szerint Hamilton gyengébb teljesítményében benne van, hogy az F1 mellett igazi aranyifjúként él, utazgat, csajozik, bulizik, celebeskedik.

Bizonyos mértékig a Mercedes-csapat elnöke, Niki Lauda is osztja ezt a nézetet, ugyanakkor Rosberg és Hamilton önmagára és 1976-os bajnoki kihívójára, James Huntra emlékezteti.

“Olyanok voltunk, mint ma Hamilton és Rosberg. Egyik így, a másik teljesen más stílusban éli az életét. Hasonló volt ez James és az én esetemben is. Én koncentráltam, a munkámra és az autómra koncentráltam, próbáltam mindenből a legtöbbet kihozni. Ő sokkal lazábban élt, más úton jutott el a sikerig. Ő belemenős, különc, fura fickó volt, de nagyon jól illett a Forma-1-be” – utalt a nőcsábász, tudatmódosítókat fogyasztó angol McLaren-pilótára.

lauda_hunt

Ahogy köztudott, ’76-ban végül Hunt győzött, miután Lauda a tüzes nürburgringi balesete miatt kihagyott pár fordulót, az esős szezonzárón, a Japán Nagydíjon pedig inkább kiállt. Az osztrák legenda nem bánta, hogy Hunté lett a cím.

“Amikor megnyerte a bajnokságot, úgy voltam vele, hogy csakis ő érdemelte. Bár járt fent és lent, ivott, egyedi módon élte meg a Forma-1-et, én meg is mondtam neki, hogy örülök a sikerének” – tette hozzá.

1975-ben és ’77-ben azért a fegyelmezett, metodikus, csendes életet élő Lauda nyert, és könnyen lehet, hogy idén is ez a hozzáállás diadalmaskodik.

“Ha nem lesz műszaki probléma Nico autójával, akkor Lewis már nem tudja behúzni az idei szezont. Vannak évek, amikor egyszerűen nem jönnek össze a dolgok, úgy tűnik, Lewis most kifogott egy ilyet” – mondta Lauda egy másik interjúban.

Maga Rosberg viszont továbbra sem akar a bajnoki címre gondolni, az austini hétvége előtt is csak az aktuális verseny megnyerésére koncentrál, a pontokkal nem foglalkozik.

“Mindig úgy versenyzek, mintha null-null lenne az állás. A fociban sem működik, ha egy csapat csak őrizgetni akarja az előnyét, mert ezzel lehetőséget kap az ellenfél, hogy összeszedje magát” – nyilatkozta.