Brawn a világbajnoki címet hozó 2009-es idény után adta el csapatát a Mercedesnek, ahonnan 2013 végén távozott. Most már azt is tudjuk, miért, mert megírta novemberben megjelenő új könyvében (Total Competition).

“A Mercedesnél azért alakultak úgy a dolgok, ahogy, mert olyan emberek kerültek fölém, akikben nem tudtam megbízni” – írta Brawn.

“Soha nem tudtam igazán, mit akarnak éppen elérni. Úgy értem, Niki mondott nekem valamit, aztán visszahallottam, hogy igazából valami mást mondott.”

“Szóval olyan emberekkel kellett dolgoznom, akikben nem tudtam száz százalékig megbízni. És furán is álltak hozzám.”

“Aztán 2013 elején megtudtam, hogy Paddy Lowe-öt megkereste a csapat, és az érkezésére Stuttgartban is rábólintottak. Amikor erről megkérdeztem Totót és Nikit, egymásra próbálták kenni a dolgot.”

“Nem tudtam megbízni ezekben az emberekben, úgyhogy nem láttam a jövőt. Csak akkor lehetett volna esélyem, ha háborút indítok. Korábban nem voltam ilyen ‘én vagy ők’ helyzetben, és talán nem is éreztem magamban elég erőt ahhoz, hogy beleálljak ebbe.”

A könyvből sok egyéb mellett kiderül az is, hogy Brawn a ferraris idők végéig nem is tudta, hogy a csapatnak vétójoga van a szabályokkal kapcsolatban. “Eleinte nem is tudtam erről, csak a ferraris karrierem végén értesültem róla.”

Brawn szerint Jean Todt akkori főnök sem nyúlt volna a vétóhoz. “Nem használtuk, és nem hinném, hogy Jeannak valaha is szándékában állt volna. Pontosan tudtuk, hogy ez nem lenne helyes.”