A múlt héten bejelentették, hogy az amerikai Liberty Media képében új többségi résztulajdonosa lesz a Forma-1-nek. Az új tulajok szeretnék még jobban kiaknázni az F1-ben rejlő piaci lehetőségeket, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) korábbi elnöke, Max Mosley azonban arra figyelmeztet, hogy nem érdemes mindent felforgatni, a sikerhez kénytelenek lesznek Bernie Ecclestone-nal együttműködni.

“Az új emberek esetleg aktívabb szerepet akarnak vállalni, szeretnék irányítani az üzletet, de ebből konfliktus lehet Bernie-vel. Sokkal valószínűbb, hogy együttműködés lesz belőle. Előbb-utóbb szükség lesz egy utódra, hacsak Bernie nem halhatatlan, de szerintem nem az, szóval ez egy folyamat lesz.”

“Azonban kétlem, hogy összességében sok minden változna attól, hogy egy bizonyos szakértelmet hozzátesznek. Bernie-nek elképesztő tudása van az F1-ről, ami náluk nincs meg, szóval szükségük lesz rá. Érdekes lesz látni, mit is szeretnének hozzátenni az eddigiekhez” – magyarázta a BBC rádiójában az FIA-t 1993 és 2009 között irányító, Ecclestone-nal jó viszonyt ápoló angol.

Chase Carey- fejedelmi bajusszal érkezik az új nagyfőnök

Chase Carey, az új főnök

Az biztos, hogy Ecclestone mellé odakerül a Liberty embere, az amerikai médiaiparban tapasztalatokat gyűjtött Chase Carey. Mosley szerint képesek lesznek majd együtt dolgozni.

“Bernie bármikor elismeri, hogy nem ért a közösségi médiához, nem a digitális kor embere. Azonban ahhoz nagyon is ért, hogy vigye az üzletet. Ha Chase Carey tényleg tehetséges, okos és hajlandó a tanulásra, szerintem jól meglesz Bernie-vel. Azok többsége, akikkel nem jött ki Bernie, egyszerűen nem bírták a tempóját, nem voltak az ő szintjén.”

A Liberty felvetette, hogy a későbbiekben a csapatok is tulajdonrészhez juthatnak majd a Forma-1-ben, de Mosley szerint ez “hiba” lenne.

“Bármikor, amikor ez történt bármilyen motorsport-kategóriában, rossz vége lett. Az USA-ban több példa is volt erre. Igazából egy független felügyelőszervezetre van szükség, amely egyrészt képes vonzóvá tenni a sportágat a csapatok számára, másrészt képes szórakoztatóvá tenni a nézők számára. Szerintem nem helyes, ha a csapatok is beleszólhatnak a dolgokba.”

“A nagy bökkenő jelenleg az, hogy egyrészt Bernie igazgatja a gazdasági oldalt, a sport része pedig az FIA alá tartozik, kívülről pedig úgy látom, hogy az utóbbi nem kap elég figyelmet, amennyit kellene” – szúrt oda utódjának, a jelenlegi FIA-elnök Jean Todtnak.