Fernando Alonso 2001-ben a sereghajtó Minardi pilótájaként még inkább csak ígéretet mutathatott, de felfedezője, Flavio Briatore hitt benne, egy évre az akkor újjáalapított Renault-csapat tesztelőjévé tette, 2003-ra pedig elő is léptette a fiatal spanyolt.

Alonso már a második futamon, a Maláj Nagydíjon (ahol egy másik nagy ígéret, Kimi Räikkönen hozta első győzelmét), majd a kaotikus roncsderbin, a Brazil Nagydíjon is dobogóval hálálta meg a bizalmat, hazájában, Spanyolországban a 2. lett, de az igazi áttörést a nyár vége, a Magyar Nagydíj hozta.

A 2003-ban augusztus 24-én rendezett versenyen Szepang után második pole-ját foglalhatta el Alonso, aki élt is a lehetőséggel: magabiztos vezetéssel gyakorlatilag rajt-cél győzelmet aratott, amellyel 22 éves és 26 napos korában a Forma-1 történetének addigi legfiatalabb futamgyőztese is lett.

 

“Egy álmom vált valóra! 22 éves vagyok és máris megvan az első győzelmem. Remélem, hosszú karrier vár még rám sok győzelemmel!” – mondta akkor.

Alonso aztán 2005-ben és 2006-ban világbajnok is lett, a Renault, a McLaren és a Ferrari színeiben további 31 futamot nyert az elmúlt 13 évben.