A Forma-1-es csapatok Hockenheimben beleegyeztek, hogy a 2017-es idény első versenyeire a Pirelli válogassa össze a használatra szánt gumikeverékeket.

Az idei évtől ugyan a csapatok a három kijelölt keverék közül maguk válogathatják össze a pilótánként 13-13 szettet, azonban ennek átfutása a tengerentúli futamok esetén 14 hét, ennyivel a versenyhétvégék előtt kell leadni az igényt.

Mivel az új szabályoknak megfelelő vadonatúj autókhoz a Pirelli is teljesen új, más szerkezetű és méretű abroncsokat fejleszt a jövő évre, a csapatoknak vakon kellene válogatniuk decemberben, hiszen a végleges gumik alig pár nappal a határidő előtt alakulnak ki, a 2017-es autókkal pedig csak februárban tesztelhetnék őket.

A Pirellire bízott kiosztás a fejlesztési munkában idén segédkező Ferrari, Red Bull és Mercedes vélt előnyét illető aggodalmakat is enyhítheti.

A feltehetően az első öt futamra szóló ideiglenes rendszer részleteinek kidolgozása még hátra van, megvalósításához pedig szabályt is kell változtatni, igaz, ez a csapatok teljes egyetértése mellett csak formaság lesz.

pir2017_02

Ami az új gumik tesztelését illeti, az hétfőn indul, a jövő hét első két napján Sebastian Vettel és Esteban Gutierrez a jövő évi szabályokhoz igazított idei Ferrarival Fioranóban próbálgatja majd a Pirelli 2017-es esőgumijait, míg szerdán és csütörtökön a mugelllói pályán Sebastien Buemi vezeti majd a Red Bull hasonló öszvérjét a slickeken. A Mercedes szeptemberben, az Olasz Nagydíjat követő héten áll munkába.