A Pirelli az idei évre egészen liberalizálta a gumiválasztást, a versenyzők a futamokra három keverék közül apró megkötésekkel szabadon válogathatják össze a 13 szettjüket.

Mivel azonban a Forma-1-ben jövőre 2009 óta nem látott léptékű szabályváltozások jönnek, átalakul a kasztni és hozzá kapcsolódóan a gumik is, a szállító csökkenthet ezen a szabadságon.

A Pirelli úgy gondolja, épp elég kihívást és izgalmat tartogat majd az új szabályrendszer, az új autók kiismerése, bőven lesz annyi ismeretlen, hogy a gumikeverékek szabad válogatásával felesleges lenne bonyolítani a helyzetet. 2017 első versenyeire fix gumikiosztás lehet.

“A terv szerint jövőre is maradnak az idei gumiszabályok, természetesen tárgyalunk a csapatokkal arról, hogyan lehetne ezt megvalósítani a szezon elején, hiszen teljesen új terméket kapnak, új keverékeket, ezért nehéz lenne 14 héttel előre összeválogatni a gumikat az első versenyekre” – mondta a Pirelli versenyigazgatója, Mario Isola.

“Ezt mindenképp meg kell tárgyalnunk. Véleményem szerint a mostani szabályok működnek, nincs ok a változtatásra, de megoldást kell találnunk minimum az első három-négy fordulóra. Ha úgy döntenek, hogy szabott kiosztás legyen, akkor neki is állhatunk a gyártásnak. Úgy tervezzük, hogy a 2017-es gumik fejlesztését novemberre lezárjuk” – folytatta.