A Forma-1-ben az idei évtől igen szigorúan korlátozták a csapatok és a pilóták közötti rádióforgalom tartalmát, a bokszutcából szinte semmilyen információt nem adhatnak a rajtprocedúráról, az ellenfelek teljesítményéről és az autó kezeléséről sem.

A múlt hétvégi Európa Nagydíjon emiatt Lewis Hamilton kénytelen volt 12 körön keresztül a kormány menüjében barangolni a helytelen motorüzemmód átváltása érdekében, és a ferraris Kimi Räikkönen is szentségelt egy sort, amikor hasonló segítséget kért a mérnökétől, aki nem adhatta azt meg.

baku_fut_07

A korlátozás ellen emelt szót azóta a veterán Fernando Alonso is, és most csatlakozott Sebastian Vettel:

“Nos, ha hallani akarják, mit gondolok, szerintem ez egy vicc, és semmi (pozitív) változást nem hozott” – utalt arra, hogy a szigorítás mögött az a szándék húzódott meg, hogy a magukra utalt pilóták esetleges hibái vagy épp jó döntései izgalmasabbá teszik majd a versenyeket.

“Nagyon sok mindent szeretnénk megkérdezni, de nem lehet. És úgy gondolom, a csapatnak is bőven lenne közölnivalója. Nem hiszem, hogy attól gyorsabban mennénk, ha a csapat elmondhatná, mi a helyzet, de tudom, hogy egyesek így látják. Ahogy mondtam, szerintem semmin nem változtatott a dolog azon kívül, hogy most már sokkal kevesebb rádióbeszélgetést lehet kiadni a közvetítésbe, a nézőknek kevesebb jut” – magyarázta a négyszeres világbajnok.