Szürke, esővel fenyegető időben kezdődött a 2016-os Kanadai Nagydíj időmérője a montreali Gilles Villeneuve pályán. A szabadedzésen történt balesete miatt a renault-s Kevin Magnussen nem indult.

A 18 perces Q1 elején mindenki igyekezett, hogy az utlralágyon biztonsági időt futhasson, Lewis Hamilton és Sebastian Vettel kész csatát vívott a felvezető körön.

Hamilton 14,9-cel, Vettel 14,8-cal nyitott, de Rosberg 14,0-val vágott vissza. Hamilton második körén is lassabb volt csapattársánál. A Force Indiá-sok közben szueprlággyal próbálkoztak.

Az adok-kapokban Rosberg és Vettel 1:13-as kört ment, de a Red Bull-os Daniel Ricciardo is jó tempót mutatott.

kanada_f1_38

A továbbjutásért a haasosok és az egyedüli renault-s, Jolyon Palmer küzdött, de az angol a Sauberekkel és a Manorokkal együtt búcsúzott. A szakaszt a manoros Rio Haryanto balesete zárta, a 4-5-ös kanyarkombináció kijáratánál csapta falnak az autót, eltörte a jobb hátsó felnit.

A Q2 15 percének kezdetére nem érkezett meg az eső, még az ultralágyakon futottak ki a versenyzők. A Toro Rossó-s Carlos Sainz három perc elteltével a bajnokok falának csapta az autót, majd a fűcsíkon szánkázott végig a célegyenes mellett. A takarítás idejére megszakították az edzést.

kanada_f1_43

Az újraindításkor a Williamsek és a Mercedesek futottak ki elsőként. Hamilton 1:13,07-tel, Rosberg 1:13,09-et hozott, Ricciardo is fél másodpercre közelítette csak meg őket.

kanada_f1_34

A továbbjutásért a két McLaren-pilóta hajtott, Buttonnak nem ment, de Alonso kitúrta Nico Hülkenberget, a német viszont utolsó körén visszaugrott a top10-be, ezzel viszont csapattársa, Sergio Perez csúszott ki.

A mexikói Force Indiá-s mellett Button, Danyiil Kvjat, a két haasos és Sainz búcsúzott a második szakaszban.

A Q3-ban Ricciardo szép, 1,35-ös kört mutatott, de Hamilton már szintet lépett, 1:12,8-at tudott. Rosberg hajszállal, de lassabb volt. Mögéjük Verstappen sorolt be.

Az utolsó körökön Rosberg elfékezte és kiment a bokszba, Hamilton már nem javított, Vettel viszont – bár utólag bocsánatot kért miatta – nagyon erős körrel 178 ezredes hátránnyal a 3. helyre ugrott. Hamilton megszerezte idei negyedik, ötödik montreali pole-ját.

kanada_f1_39

Mögöttük Ricciardo és Verstappen, Räikkönen, a két Williams (Bottas, Massa), Hülkenberg és Alonso sorakozott.

kanada_kvali