Az amerikai Alexander Rossi 16 éves korától Európában versenyzett, hogy megvalósítsa álmát, a Forma-1-es szereplést, azonban hosszú évekig csak kiscsapatok neveltjeként, tesztelőjeként kapott lehetőséget. A kaliforniai versenyző tavaly a Manornál öt futamon indult, de helyét nem tudta megtartani, ugyanis az indonéz Rio Haryanto több pénzt tudott magával vinni.

Rossi elvileg a Manor tesztelője maradt 2016-ra, de hogy ne unatkozzon, az amerikai Indycarban is szerepet vállalt az egyik élcsapat, az Andretti Autosport versenyzőjeként. A 23 éves pilóta vasárnap a jubileumi, 100. Indy 500-on is rajthoz állt, és újoncként meg is nyerte azt.

“Erre nem számítottam, igazán nem. Nem titok” – mondta a diadal után.

rossi_03

 

“16 évesen elhagytam Kaliforniát, Európába költöztem. A célom az volt, hogy eljussak a Forma-1-be. 10 éves koromtól erre vágytam. Azért mentem Európába, mert tesztlehetőséget kaptam a BMW Sauber-csapatnál, miután megnyertem a Formula BMW 2008-as világdöntőjét. Szóval elutaztam és elkezdtem Európában versenyezni.”

Mivel az igazi F1-es áttörés elmaradt, az USA-ban pedig azonnal a csúcsra ért, míg az F1-ben ő fizet, hogy alkalmazzák, a vasárnapi futamgyőzelemért viszont 2,5 millió dollárt (705 millió forintot) kapott, nagy kérdés, hogy látjuk-e még a Forma-1-ben az új sztárt.

“Azt biztosan állíthatom, hogy a közeljövőben nem vezetek Forma-1-es autót. Tartalékos vagyok, szóval csak üldögélek és próbálok fontosnak látszani. Vezetésről nincs szó, csak a bérautót vezetem ki a pályára. Itt, az Andretti Autosportnál viszont nagyon nagyon jól alakultak a dolgaim. Négy hónap alatt idáig jutottam.”

rossi_01

“Komoly kérdőjelek voltak az indycaros szereplésemet illetően, alappal, hiszen semmilyen tapasztalatom nincs az oválpályás versenyzésben. De a mostani siker pár dolgot tisztázott: egyrészt nincs vele gondom, másrészt élvezem is, harmadrészt elkötelezett vagyok a projekt iránt, szeretnék sikereket elérni az Indycarban, kíváncsian várom a jövőt.”

“Hogy hosszabb távon mi lesz, nem tudom, de pillanatnyilag nem is igazán izgat. Vasárnap délelőtt megnéztem a Monacói Nagydíjat, jó kis futam volt, de aztán nem foglalkoztam vele tovább, lapoztam, rajthoz álltam az Indy 500-on, megnyertem. Egyelőre csakis ez számít.”