Fernando Alonso kétszeres világbajnok címvédőként emberére akadt a McLarennél 2007-ben, amikor egy újonc, bizonyos Lewis Hamilton épp annyira versenyképes volt mint ő. A páros elmérgesedett viszonnyal, pontegyenlőséggel zárta a szezont, de az azóta eltelt évek és a 2010-13 közötti “közös ellenség”, Sebastian Vettel összehozta őket.
Alonso idén újra McLarennél, sosem látott mélységekben jár, míg Hamilton a harmadik világbajnoki cím megszerzésének küszöbén áll. Ha minden jól meg, az angol vasárnap ünnepelhet, Alonso pedig egyáltalán nem vitatja el a nagyságát.


“Szerintem máris a legnagyobbak közé tartozik. Három bajnoki cím, mint Nikinek (Lauda) és Ayrtonnak (Senna), szóval Lewist sem kezelhetjük másként. Ő a sportág egyik legjobbja, és szerintem jönnek még a további sikerek. Mindannyian tiszteljük őt. Voltak rosszabb és jobb időszakai, de Lewis egyik erénye, hogy akkor is tudott futamokat nyerni, amikor nem az övé volt a legjobb autó. Ha bajnok nem is lett úgy, de futamokat nyert és versenyben volt a bajnoki címért. Azért erre nem volt mindenki képes” – magyarázta Austinban a spanyol.
Alonso, aki az eddigiek alapján csúnyán mellényúlt azzal, hogy tavaly év végén elhagyta a Ferrarit, hogy a McLaren-Hondánál próbálkozzon, elismeri, hogy Hamilton 2013-as mercedeses igazolása kiváló ütemérzékről tanúskodik, de hozzáteszi, hogy nem csak a domináns autóval nyert bajnoki címek száma alapján értékeli őt.
“Nehéz lenne megmondani, hányat nyerhet még, nagyban függ az autótól. Láthattuk Lewist futamokat nyerni az első években, a második idényében bajnok is lett, de lehet, hogy a Mercedes nélkül egyszeres bajnokként vonult volna vissza. De akár hat is összejöhet neki, ha jövőre és azután sem bír senki a Mercedesszel. De egy versenyző értékelése sokkal többről szól, mint a bajnoki címek száma.”