A McLaren-Honda igen kínos hétvégét élt a át a szuzukai Japán Nagydíjon, a japán gyártó hazai pályáján csak a futottak még kategóriában szerepelt, Jenson Buttont és Fernando Alonsót is játszi könnyedséggel előzgették a középmezőny szereplői, a spanyol pilóta a rádión egyenesen “GP2-es motornak” bélyegezte a Honda erőforrását.
Míg a McLaren a múlt héten bejelentette, hogy a korábban ingadozó Buttonnal szerződést hosszabbítottak 2016-ra, Alonso maradásában többen is kételkedni kezdtek, az angol veterán megtartásából is azt olvasták ki, hogy a spanyol idő előtt kiugorhat, ezért kellett bebiztosítani a másik világbajnok szolgálatait.


Alonso a közösségi médiában ugyan bizonygatta már, hogy nem áll szándékában a távozás, de az Orosz Nagydíj előtt, Szocsiban még egyértelműbben fogalmazott, amikor arról kérdezték, 2016-ban is a McLaren-Hondánál vezet-e: “Igen, természetesen. És 2017-ben is!”
A spanyol kifejtette, hogy továbbra is hisz a Hondában, bízik benne, hogy előbb-utóbb versenyképesek lesznek.
“Számomra a szuzukai hét legfontosabb történése még szerdán volt, amikor ellátogattam a szakurai gyárba és megnéztem a jövő évi programot. Hosszú megbeszéléseket tartottunk, átnéztük az összes problémát, és hogy milyen megoldásaink lehetne a jövő évre. Ez volt a legfontosabb, az ott elhangzott üzenetek.” 
“Nagyon egyértelmű, nagyon világos üzenetek voltak, világosabbak, mint vasárnap (a csapatrádión). A versenyen csak a többiekkel folyó küzdelem okozta frusztráció bukott ki. Nincs semmi újdonság, tudjuk, hogy nem vagyunk elég jók, ismerjük a problémákat. A fő az, hogy pozitívan álljunk hozzá a jövő évhez.”