A Pirelli a Belga Nagydíj hétvégéjén történt két látványos defekt – Nico Rosbergnél pénteken, Sebastian Vettelnél a futam végén – után komoly kritikákat kapott, a történteket végül az Olasz Nagydíjat megelőző csütörtökön magyarázták meg. 
A Forma-1-et szervező Formula One Management, azaz gyakorlatilag Bernie Ecclestone csütörtök este igen meleg hangú közleményben állt ki a gumiszállító mellett.
“A Pirelli első osztályú partnere volt a Forma-1-nek az elmúlt öt évben, amióta a világbajnok kizárólagos szállítója, és ezután is maradéktalanul bízunk a gumijaik minőségében és biztonságában” – kezdődött a közlemény.


“A biztonsági szempontok jelentette kereteken belül – amelyek mindig elsődlegesek – Forma-1 továbbra is arra biztatja a Pirellit, hogy korlátozott élettartamú gumikat gyártson, ugyanis a gumikopás hozzájárul a Forma-1-es futam jelentette kihíváshoz és izgalomhoz. A Pirelli mindig is egyértelmű ajánlásokkal látja el a résztvevőket, amelyeknek érdemes lenne a Pirelli szakértői tanácsait figyelembe venni a stratégiák kialakításánál, ha pedig nem így tesznek, akkor magukra vessenek. Mi teljes mértékben elfogadjuk, hogy nem a Pirelli volt a hibás a Belga Nagydíjon történt gumimeghibásodásokért.” 
“A Pirelli felajánlotta a csapatoknak, hogy olyan gumit szállít, amelyből egy szettel végig lehet csinálni a teljes hétvégét. Tudjuk, hogy képesek is lennének olyan abroncsot gyártani, ami alkalmas lenne erre, de a bokszkiállások nélküli verseny unalmasabb lenne. Pirelli, köszönjük, hogy segítenek izgalmat nyújtani a nézőknek!”
F1: Ecclestone benyalt a Pirellinek 3


Mivel a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) már korábban jóváhagyta mind a Pirelli, mind az F1-es visszatérésre készülő Michelin pályázatát, a fentiek alapján nagyon úgy tűnik, hogy a végső döntést meghozó Ecclestone az olasz gyártót választja majd a 2017-19 közötti kizárólagos szállítói szerepre is.