A közvélekedés szerint Kimi Räikkönennek a hétvégéi Magyar Nagydíjon lesz az utolsó lehetősége arra, hogy megmutassa a Ferrarinak, 2016-ra is érdemes vele hosszabbítani. A 35 éves finn csütörtökön így beszélt a Hungaroringen a helyzetről.


“Minden évben ugyanez van, akár van szerződésem, akár nincs. Van szerződésem, de csak opciós. Én egyértelművé tettem a csapat számára, hogy mit szeretnénk, azaz hogy jövőre is maradnék, de ennél többet én sem tudok. Nem nagyon olvasom a híreket, de még így is tudom, hogy ez most a fő téma. De azt én sem tudom, mi lesz, szóval felesleges találgatni.”
“Én is szeretném tudni, de várok, amíg biztos nem lesz, aztán majd meglátjuk, hogyan tovább. Azt hiszem, én azért az elsők között tudom meg a döntést, és nem az újságokból értesülök róla.”


Räikkönen ferraris csapattársa, Sebastian Vettel nagyon szeretné, ha a 2007-es bajnok maradna:
“Emlékszem, amikor még a tévében néztem rajongva Kimi fedélzeti kamerás köreit. Ma is ugyanaz a srác ül az autóban, szerintem a paddockban senki sem kétli, hogy ő az egyik legtehetségesebb pilóta. Nem ismerek mást, aki a ralizásban is ilyen eredményes lenne – persze az emberek győzelmeket várta tőle, aztán szövegeltek -, pedig az egy más világ. Szerintem nagyon jól ment, főleg, hogy előtte nem azt csinálta. Utána pedig visszatért a Forma-1-be és újra versenyképes volt!”
“Persze nem a személyes preferenciákat kell előtérbe helyezni, a csapatért kell dolgozni. Tudom a helyem a csapatnál, és végső soron minden a Ferrariról szól. Számomra és Kimi számára is ez a legfontosabb. Persze igyekszem legyőzni őt, és neki is ugyanez a célja, ez így egészséges, de leginkább azt szeretem benne, hogy mindig kimondja a frankót.”
“A szerződési helyzetet nem igazán ismerem, arról nem nem mondhatok sokat, de bármi is legyen (a jövő évben), a fő, hogy megmaradjon a csapatmorál, a jó hangulat, és hogy továbbra is egy irányba húzzunk, mert csakis így térhetük vissza az élmezőnybe.”


A Ferrari fő kiszemeltjének tekintett williamses Valtteri Bottas a Hungaroringen igyekezett a legkevesebb konkrétumot mondani:
“Egyelőre nem tudni, hogy jövőre is itt leszek vagy máshol, de az biztos, hogy bármelyik csapatnál is legyek, 100 százalékot fogok nyújtani. Nyilván versenyzőként szeretnénk a lehető leghamarabb tudni, mi lesz, de néha türelmesnek kell lenni. Amint lesz valami, szólni fogok.”
Bottas csapattársa, Felipe Massa állítólag már aláírt, igaz, csütörtökön ő sem akart egyértelműen nyilatkozni: “Úgy gondolom, hogy a jövő évben is a Williamsnél leszek, talán van alapja a találgatásoknak.”


A Williamsnél egyébként már Jenson Button is képbe került, a karrierjét 2000-ben a grove-i csapatnál kezdő angol Bottas vagy akár Massa helyére is kerülhet, igaz úgy hírlik, hogy míg a visszavonulására rábólintana a McLaren – ez utat nyitna valamelyik utánpótlás-pilótájuknak -, a versenyképes riválishoz való átszerződést már blokkolnák a 2016 opció élesítésével.
“Egyelőre semmi sem biztos” – mondta 2016-ról a veterán. “De most még nem is érzem, hogy a jövő évről kellene gondolkodnom. Hosszú évek alatt hozzászoktam, hogy a jövőről kérdezgetnek, amikor még az idény felén sem vagyunk túl, de szerintem túl messzire tekintünk előre, nekem pillanatnyilag nincs okom ezzel foglalkozni” – állította a 2009-es világbajnok a Magyar Nagydíj előtt.