Haláláról családja értesítette szombaton a nyilvánosságot a pilóta rajongói által látogatott Facebook-oldalon közzétett közleményben. Jules Bianchi a nizzai kórházban halt meg, ahol tavaly november óta kezelték. A család közleményében úgy fogalmazott, hogy Bianchi “mint mindig, most is utolsó leheletéig harcolt, de a küzdelem most véget ért”
Bianchi a tavalyi, esős Japán Nagydíjon szenvedett balesetet: a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) megállapította, hogy a Forma-1-es Marussia istálló francia pilótája a sárga zászlós jelzés ellenére nem lassított megfelelő mértékben, a 25 éves versenyző óránkénti 126 kilométeres sebességgel csapódott neki autójával a német Adrian Sutil (Sauber) versenygépét mentő darunak.
Meghalt Jules Bianchi 1
A francia pilóta súlyos fejsérülést szenvedett a balesetben, megműtötték, majd kómába esett. November közepéig a jokkaicsi Mei kórház intenzív osztályán ápolták, majd miután képessé vált az önálló légzésre, a nizzai egyetemi kórházba szállították át. A vizsgálatok szerint a versenyzőnek úgynevezett diffúz axonális sérülése volt, amely az agy nagyobb részét érintette. Az ilyen sérültek 90 százaléka soha nem nyeri vissza az eszméletét, akik pedig felébrednek, gyakorta maradandó károsodással élnek tovább.
A baleset a nézők szemszögéből
A háromszoros világbajnok brazil legenda, Ayrton Senna 1994-es halála óta ez volt a legsúlyosabb végkimenetelű versenybaleset a Forma-1-ben.
A család azt kérte, hogy mindenki tartsa tiszteletben a magánszférájukat ezekben a nehéz napokban, míg megpróbálják feldolgozni Jules tragikus elvesztését és hiányát.
Bianchi egykori csapata, a Marussia, akik idén már Manor F1 Team néven versenyeznek, Twitteren tette közzé, hogy a csapat teljesen összetört a hír hallatán, és megtiszteltetés volt a francia pilótával versenyezni. Szintén a Marussiához tartozott a 2012 nyarán tesztbalesetet szenvedett Maria de Villota, aki ugyan felépült borzalmas fejsérüléséből, de végül a szövődmények miatt 2013 őszén elhunyt.