Kedden röppent fel, hogy egy katari-amerikai befektetési csoport megvásárolná a Forma-1 kereskedelmi jogait a jelenlegi legnagyobb résztulajdonos CVC Capitaltől.
A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) korábbi elnöke, az F1 ügyeiről mostanában újra gyakrabban nyilatkozó Max Mosley a fenti hír kapcsán is megszólalt, a BBC kérdésére elmondta, hogy egykori barátja, Bernie Ecclestone a tulajdonosváltást is túlélheti.


“Egy kicsit korai még a tulajdonosváltásról beszélni, egyelőre vizsgálódnak, és sok múlik majd a Forma-1 jelenlegi állapotán, ami akár el is tántoríthatja őket. De akármi is történjen, szerintem Bernie helyzete nem változik, hacsak ő maga nem akar változtatni. Ő az, aki képes eladni az F1-et. Biztos vagyok benne, hogy a CVC-nél is elgondolkodtak már, hogy kell-e egy 84 éves főnök, de az az igazság, hogy senki nem képes így végezni ezt a munkát. Nekem ez az érzésem.”
“Szerintem egészen lenyűgöző, hogy Bernie még mindig tolja az ipart. A többségünk – én jóval fiatalabb vagyok nála, de már én is öreg vagyok – egy bizonyos kor után elfárad. Kérdeztem is tőle nemrég, hogy nem fárad el délutánra? Azt mondta, nem, mert olyankor jönnek a telefonok, az e-mailek, és jön az adrenalinlöket. Úgy gondolom, hogy tényleg szereti a munkáját, ezért is csinálja olyan jól. A kor így másodlagos.”
Mosley megjegyezte azért, hogy történtek “stratégiai hibák” a Forma-1 irányításában, például nem lett volna szabad hagyni, hogy így elszálljanak a költségek, és a kis- és középcsapatok a siker legkisebb reménye nélkül csakis a túlélésre játsszanak.


A volt FIA-elnök ezután újra előadta megoldási javaslatát a kettős szabályrendszerről, a bevezetést pedig saját utódja, Jean Todt, valamint Ecclestone szövetségétől várja.
“A kulcs az lenne, hogy a kisebb csapatokat is versenyképessé tegyék. Többféle módon is el lehetne ezt érni. Ha Bernie és az FIA összefog, akkor a csapatok nem szólhatnak bele – ez az igazság. A problémákra van megoldás, de ahhoz határozottan neki kell menni a mostani rendszernek.”