Az Osztrák Nagydíj első körében Kimi Räikkönen elvesztette az irányítást Ferrarija felett, a megbokrosodott vörös autó pedig magával rántotta Fernando Alonso McLarenjét is, brutális baleset lett a vége.
A két versenyző sértetlenül úszta meg, ez a pozitívum, a McLaren számára azonban nagy csapás volt, hogy pont Alonsóval történt az incidens, ugyanis a spanyol pilóta autóján volt az új fejlesztések egyetlen garnitúrája, ami használhatatlanná is tört. 


A futamon értelemszerűen elmaradt a teszt, de még a kedden-szerdán zajló valódi tesztelés ütemterve is változhat, ugyanis a wokingi központból kell új orrkúpot, első szárnyat és egyéb alkatrészeket a Red Bull Ringre szállítani, így lehetséges, hogy kedd helyett csak szerdán küldik pályára Alonsót a frissítésekkel, míg holnap a GP2-ben taroló tesztpilótájuk, Stoffel Vandorrne kapja meg Jenson Button autóját.
Az Osztrák Nagydíjon Alonso után nem sokkal egyébként Button is kiesett, ő műszaki hiba miatt, de a kétszeres világbajnok spanyol ennek ellenére arról beszélt, hogy vége a krízisnek, rátaláltak a jó irányra:
“Egy olyan csapat esetében, mint a miénk, a McLaren és a Honda partnersége kapcsán természetesen nagyok az elvárások, de csapatmunkával minden megoldható. Vannak pótalkatrészeink (a tesztre). A jó irányba tartunk, én tudom, hogy hamarosan változni fognak a dolgok. Nem tudom, hogy kettő vagy nyolc futam kell ehhez, de biztosan nem több. A krízisnek vége.”