Kimi Räikkönen ferraris szerződése az idény végén lejár, a csapat pedig egyelőre nem akar élni a 2016-ra szóló hosszabbítási opcióval.
A 2007-es bajnok a dobogós helyezésbe kerülő kanadai megpördülése után most vasárnap is hibázott, a rajt után nem sokkal elvesztette uralmát az autó felett, és a Ferrarit, valamint a mögötte haladó Fernando Alonso McLarenjét is összetörte.
A csapatfőnök, Maurizio Arrivabene a Ferrari futam-összefoglaló közleményében meg sem említette a finnt, de újságíróknak nyilatkozva úgy-ahogy kiállt mellette:


“Első pillantásra azt gondoltam, hogy Fernando hozzáért Kimihez, de nem így volt. Sajnos Fernando autójából nincsenek fedélzeti kamerás felvételek, így csak Kimire hagyatkozhatunk – ha azt mondja, a kerék kipörgött, hát úgy volt.”
“Hogy mikor döntünk a jövőről? Amikor nekünk és neki is megfelelő az idő. Nem azon fog múlni, hogy mi történt szombaton vagy vasárnap, de az igaz, hogy van egy határidő, de nem mondom meg, mikor is van.”
Ahogy Kanadában, Räikkönen ezúttal is a Ferrari-elnök Sergio Marchionne jelenlétében betlizett, de egyelőre a legfőbb főnök sem kritizált nyíltan.
“Nem szabad alábecsülni Kimit, világbajnokról van szó. Sokat adott és ad most is a csapatnak. Pillanatnyilag nehéz helyzetben van, de számíthat a támogatásunkra. A jövője rajta múlik: az ő döntése, hogy hozza-e az eredményeket vagy feladja.”
A Räikkönen esetleges utódjának kiszemelt Daniel Ricciardónak bombabiztos szerződése van a Red Bull-lal 2016-ra, és az sem valószínű, hogy a Williams elengedné Valtteri Bottast, bár az ő helyére szívesen menne a grove-iaknál tavaly tesztpilótáskodó, idén a Saubernél küszködő Felipe Nasr.
“Korai lenne még erről beszélni, elkötelezett vagyok a Sauber iránt. De 2014-ben szép évem volt a Williamsszel, ki tudja, mikor adódik valami lehetőség” – nyilatkozta a hétvégén.


Ha Ricciardo és Bottas nem is elérhető, a Ferrari még mindig dönthet úgy, hogy a velük már 2013-ban is tárgyaló, friss Le Mans-győztes Nico Hülkenberget igazolja egy évre Räikkönen helyett, kapkodniuk nem kell.
“Kiminek nincs választási lehetősége, a Ferrarinál is tisztában vannak ezzel, szóval miért is sietnének a hosszabbítással?” – mondta a helyzetről a 1997-es világbajnok Jacques Villeneuve, aki amúgy nincs meggyőződve Bottas alkalmasságáról. “Voltak nagyon szép versenyei, de máskor meg Felipe (Massa) mögött van. Gyors pilóta, de tényleg jobb Kiminél?”