Az elmúlt másfél évben egyre bővül azok kórusa, akik szerint a mai Forma-1-es autókat ugyan nagy feladat vezetni a sok kütyü miatt, de a versenyzés összességében nem nehéz, az üzemanyag- és gumispórolás, a fékek óvása miatt egyenesen lassú és unalmas az F1.


A múlt héten a 2007-es világbajnok, Kimi Räikkönen beszélt arról, hogy “veszélyesebb” Forma-1-et szeretne, a Mercedes-csapat elnöke, Niki Lauda pedig egyetért: 
“Amikor én kerültem a Forma-2-ből a Forma-1-be, összeszartam magam. A Forma-1 legyen a férfiak versenye, ne fiatal srácoké, akik ügyesen nyomogatják a gombokat! Csakis a legtehetségesebb, legjobb versenyzőknek kellene a Forma-1-ben szerepelniük. Ma túl sok a korlátozás, túl sok a szabály, és nincsenek igazi egyéniségek” – nyilatkozta a 70-80-as években versenyző osztrák.
“Kapjanak szabadságot a mérnökök, a konstruktőrök, csak annyi a lényeg, hogy újra nehéz legyen vezetni az autókat. Nem szabad puhulnunk, a versenyzők kapaszkodjanak csak a kuplungba, ne csak a gombokat nyomkodják, mint ma! A határon autózás, a rizikófaktor most hiányzik.”
 


A háromszoros világbajnok szerint nem a szabályok toldás-foldásával lehet izgalmasabbá tenni a versenyt.
“Hogy veszélyesebb F1-et akarok-e? Nem. De rizikósabbat. Nem azt mondom, hogy ne figyeljünk a biztonságra, de ha az autók gyorsabbak lennének, az a pilótáknak és a nézőknek is automatikusan jobb lenne. Ebben az értelemben visszafelé kellene lépnünk. Az ilyen-olyan manipuláció a legrosszabb, ami egy sportágban történhet. Mármint a mesterséges tényezőkre gondolok, mint a fordított rajtrács, a sikerballaszt, amiket Bernie Ecclestone emleget. Ilyenek nem történhetnek meg!”