A Forma-1 szabályait előkészítő Stratégiai Munkacsoport május közepi ülésén arra jutott, hogy 2017-ben érdemes lenne visszahozni a futam közbeni tankolásokat.


Az ötlet végül nem volt sikeres, a legtöbb F1-es szereplő ellenezte, a csapatvezetők múlt pénteki, montreali tanácskozásán le is szavazták az elképzelést, ugyanis a költségeket és a biztonságot illető aggályok mellett tanulmányokkal igazolták, hogy a lépés a versenyeket nemhogy izgalmasabbá, hanem unalmasabbá tenné.
Utolsó mohikánként a Ferrari küzd a dologért, az elnök, Sergio Marchionne Montrealban így nyilatkozott:
“Érdekes ez, mert számomra nem olyan egyértelmű, hogy mit mondanak a tanulmányok. A futam alatti tankolás nem öncélú, újabb változót ad a versenyhez. Az üzemanyag-mennyiségek, a tankolások száma és időzítése mind fontos. Egyesek azzal érvelnek, hogy az előzetes számítások alapján mindenki ugyanarra a stratégiára állna, de szerintem ez baromság” – magyarázta, hozzátéve, hogy a Stratégiai Munkacsoportnak újabb, alaposabb tanulmányokat kellene végeznie.


“Ha az eredmények azt mutatják, hogy tényleg semmit nem adna hozzá a versenyekhez, akkor ne hozzuk vissza, de én nem láttam még bizonyítékot erre. Hallunk mindenféle zugtanulmányról, de én nem értem ezeket. A kérdés az, hogy a futam alatti tankolás, a nagyobb gumiválasztási szabadság és az egyéb változtatások együttesen milyen hatással lehetnek. Nem biztos, hogy az újratankolás önmagában megoldás, de más tényezőkkel együtt már működhet. Én tehát nyitott vagyok mindenre.”
A Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff ugyanakkor világossá tette, hogy ők nem támogatják tovább az elképzelést:
“Már akkor sem volt nagy támogatása, amikor a Stratégiai Munkacsoportban tárgyaltunk erről, de megegyeztünk, hogy megvizsgáljuk, átbeszéljük, jól kielemezzük a témát. A visszajelzés 100 százalékosan negatív volt, a futam közbeni tankolás túl drága lenne, és nem elég biztonságos. A versenyeket, a stratégiákat is hátrányosan befolyásolná. Amikor újra összeülünk a Stratégiai Munkacsoportban, a mi álláspontunk az lesz, hogy nem akarjuk ezt.”