A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) csütörtökön éjszaka minden előzmény nélkül, meglepetésszerűen új Forma-1-es jelentkezési tendert hirdetett. 
Az érdeklődőknek mindössze egy hónapot (a határidő június 30.) adtak a tájékozódásra és a szándéknyilatkozat leadására, így azonnal felmerült, hogy nem “vaktában” nyitották meg a jelentkezést, talán már előre tudják, ki is lehet a befutó.
F1: McLaren-fiókcsapat lehet az új belépő? 2
A családi hátszél garantált


A német Auto Motor und Sport pénteken rögtön tippelt is: szerintük az elmúlt évtizedben az európai alsóbb formaautós kategóriák egyik nagyágyúja, a GP2-es ART-csapat lehet a favorit. 
Az ART pedigréje támadhatatlan: a Forma-3-ban Lewis Hamiltont, Paul di Restát, Romain Grosjeant, Nico Hülkenberget, Jules Bianchit, a GP3-ban Esteban Gutierrezt és Valtteri Bottast, a GP2-ben Nico Rosberget, Hamiltont és Hülkenberget tették bajnokká, hogy a számtalan futamgyőzelemről és F1-ig juttatott további pilótákról ne is beszéljünk. 
Az FIA-elnök Jean Todt fia, Nicolas által vezetett istálló a GP3-ban idén a Mercedes protezsáltjával, Esteban Oconnal vezeti a versenyt, míg a GP2-ben a McLaren festését viselő autóval a wokingiak neveltje, Stoffel Vandoorne tör magabiztosan a bajnoki cím felé.
F1: McLaren-fiókcsapat lehet az új belépő? 3
Meglenne a McLaren-ifjoncok helye


A McLaren-Honda számára kétszeresen is pozitív lenne az ART Forma-1-es belépése, ugyanis a Honda ezzel egy második csapat autójában is fejleszthetné a motorját, míg a 2014-ben bemutatkozott, de idén kispadra ültetett Kevin Magnussen, valamint a már említett Vandoorne versenyzői üléshez jutna.
A megoldás logikus, azonban a McLaren részéről egyelőre mindent cáfolnak: “Nem szerepel a terveink között, hogy az ART a B csapatunk legyen, és nem is folynak erről tárgyalások” – mondta a csapat szóvivője szombaton.