A Forma-1 egyre nyilvánvalóbb válságban van, a pályát egy csapat uralja, a futamok többsége nem túl izgalmas, a szabályok megváltoztatása pedig nagyon nehezen megy, ugyanis a Bernie Ecclestone, Jean Todt (hat-hat szavazat), valamint a Mercedes, a Red Bull, a Ferrari, a Williams, a McLaren és a Force India (egy-egy szavazat) részvételével működő Stratégiai Munkacsoportban szinte lehetetlen egyezségre jutni.


A kupaktanács csütörtökön újra összeül, az egykori Benetton- és Renault-főnök Flavio Briatore szerint pedig nem lehet tovább vesztegetni az időt:
“A Forma-1-ben változás kell, mert a jelenlegi az nem az az F1, amit korábbról ismerünk. Verseny kell. A Forma-1 a versenyről szól, de pillanatnyilag nincs verseny. Most az üzemanyag-spórolás, a gumikímélés megy. Változtatni kell, méghozzá gyorsan” – nyilatkozta a Motorsport.comnak.
“A világ legjobb versenyzőitől kellene látnunk 60 időmérős kört, erről kellene szólnia a versenyeknek, és ahogy látom és hallom, sokan egyetértenek ebben velem. Változtatni kell, mielőtt még több néző fordul el az F1-től.”
Briatore a Forma-1 bevételeinek egyenlőtlen elosztására is kitért, arra, hogy amíg a Ferrari garantált 100 millió dollárt kap csak az indulásért – és a Red Bull, a Mercedes, a McLaren szintén 30-50 milliót -, majd a maradék torta nagyobb szeleteit is ők viszik az eredmények alapján, addig nem lesz komoly verseny.
“Természetesen a pénzeket egyenlően kellene elosztani a csapatok között, egy kulcsfontosságú. Ha a gazdagok zsebét tömjük, akkor ők még gazdagabbak lesznek, a szegények pedig csak még szegényebbé válnak.”
F1: 60 körös időmérőt, kipurcanó pilótákat! 3
Rosberg ennyire fulladt ki vasárnap


Az egykori csapatfőnök szerint az autók jellege miatt ma már a versenyzők sem nyújtanak “hősi” teljesítményt, ez tovább csökkenti az izgalmat, az élvezhetőséget:
“Emlékezzünk, hogy amikor Ayrton (Senna), Nigel (Mansell), Fernando (Alonso) meg mások futamot nyertek, a végére teljesen kikészültek, az erejük végére jutottak. Ma olyan, mintha csak sétáltak volna egyet, ez így nem ugyanaz.”