Bár a McLaren-Honda vezethetősége és tempója alapján amúgy sem remélhetett sokat a hazai futamától Fernando Alonso, a 13. helyről rajtolt spanyol végül kis híján a csapat szerelőit elgázolva esett ki a Spanyol Nagydíjon vasárnap délután.
Már a futamot követően felröppent, hogy az autó fékhibáját egy Alonso által eldobott sisakrostély-fólia okozta, mostanra ezt maga a versenyfőnök, Eric Boullier is megerősítette.
“A fólia miatt volt, felvétel is van róla. Egyenesen a fékhűtő-nyílásba repült, megszűnt a hűtés, így két körön belül az égbe szökött a hőmérséklet. A fékolaj felforrt, elszállt a fékerő, egyszerű pech, hogy pont oda ragadt be a fólia” – mondta a francia szakember az Autosport.comnak.
Boullier nem először szembesült ilyen esettel, 2013-ban még a Lotus csapatfőnökeként Kimi Räikkönent veszítette el a Belga Nagydíjon ugyanígy:


“Emlékszem, amikor ugyanez az ostoba dolog történt Kimivel, akkor az első fékbe került egy fólia. Nyilvánvaló, hogy a pilótáknak szüksége van a letéphető fóliára, de talán el kellene gondolkodnunk rajta, hogy hol és hogyan szabaduljanak meg tőlük.”
Alonso esete sokkal csúnyábban is végződhetett volna – a Lotus és Romain Grosjean esete rosszabb, de még mindig szerencsés volt, a szerelő ínszalag-szakadással megúszta -, Boullier örül, hogy nem lett nagy baj.
“Mindannyian tudtunk róla, hogy Fernandónál gond van a fékekkel, de végül pont akkor adták meg magukat teljesen, amikor a bokszba ért. Az első emelős szerelő kiválóan reagált, hála istennek nem esett baja.”