A Lotus autói ugyan nem jutottak a Q3-ba szombaton, de vasárnap erősen kezdték a Spanyol Nagydíjat, az első néhány kör után már Romain Grosjean és Pastor Maldonado is pontszerző helyen haladt.
Végül csak Romain Grosjean hozott egy 8. helyet, mert a verseny a legkevésbé sem alakult simán. Pastor Maldonado hátsó szárnya megsérült – miután csapattársával koccant -, később kiállni kényszerült, míg a francia autójában rakoncátlankodott a sebességváltó, a bokszutcában pedig ijesztő incidensbe keveredett. 


“Eseménydús, húzós verseny volt. Először is hadd mondjam el, hogy nagyon örülök, hogy senki sem sérült meg komolyabban a bokszkiállásnál. A hátsó gumijaim nagyon elkoptak és egyszerűen nem tudtam megállni időben. Ijesztő pillanat volt, de a szerelők számára talán még inkább. Már utánajártam, hogy mindenki rendben van-e, és egyértelműen jövök nekik pár sörrel!” – mondta Grosjean.
“Ami a futamot illeti, menet közben elszállt a négyes fokozat, ami alaposan megnehezítette a dolgokat, szóval kemény verseny volt, de nagyon örülök, hogy sorozatban harmadszor pontot szereztem, büszkék lehetünk a mai eredményre!” – tette hozzá.
Maldonado így értékelt: “Nagyon jól ment a verseny, a stratégia működött, de az autó sérülése miatt volt egy plusz kiállásom, ez pedig tönkre tette a futamomat. Az autó tempója egyértelműen jó, minden futamon bizonyítottuk, hogy esélyünk van a pontszerzésre, szóval csak idő kérdése, hogy valami jó eredményt hozzak!” 
A helyettes csapatfőnök, Federico Gastaldi a bokszutcai brigádot méltatta: “Mindkét pilótánk nagyszerűen ment, Romain a 8. lett, Pastor pedig kíméletlenül hajtott, amíg ki nem hívtuk, de a nap legnagyobb hősei a szerelőink. A bokszunk csúszott, Romain későn állt meg, így hárman egy kicsit megütötték magukat, de a következő kiállásnál is ott voltak mindannyian. Nagyszerűen mutatja ez az enstone-i szellemiséget, azt, hogy sosem adjuk fel.”
F1: Grosjean jön pár sörrel a szerelőknek 3


A vezető versenymérnök, Alan Permane a versenyzők ütközéséről is nyilatkozott:
“Nyilván nem ideális, ha a pilótáink egymással ütköznek, de hogy őszinte legyek, nem tudnám megmondani, melyikük hibája volt. Átbeszéltük, megnéztük a felvételeket, és persze mindketten egy kicsit másképp látják a történteket. Mondtam nekik, hogy legközelebb ne legyen ilyen, és most is elkerülhető lett volna” – magyarázta a szakember, majd Maldonadóra tért át. 
“Az FIA jelezte a rádión, hogy nem örülnek annak, hogy ott lifeg a szárnydarab, érthető, hiszen ha leszakadt volna, akkor komoly sérülést is okozhat, szóval leszedtük. A második bokszkiállásra azonban már nem sok értelme volt a folytatásnak.”