A Forma-1 európai szakaszának kezdetét jelentő Spanyol Nagydíj első szabadedzésén a Mercedes korábbi fölénye érvényesült, az élen Nico Rosberg zárt, mögötte alig hét századdal pedig a címvédő, Lewis Hamilton következett.


Míg Hamilton szerint a Merci a “mennyiség helyett inkább a minőségre” koncentrált a Barcelonára szánt fejlesztésekkel, a Ferrari nem kevesebb mint 16 új elemet hozott az SF15-T-hez, de úgy tűnik, ezzel is csak a lépést tartották, nem kerültek közelebb a címvédőkhöz.
Erre utal legalábbis, hogy Sebastian Vettel és Kimi Räikkönen délelőtt egy másodperccel maradt el Hamilton legjobbjától, igaz, a cipelt benzinmennyiségről semmit sem tudunk, emellett úgy látszott, hogy a Ferrarinál annyira erőlködtek az első gyakorláson. Délután már tisztább lesz a kép.
A két élcsapatot ezúttal nem a Williamsek, hanem a Toro Rossók követték, a két Red Bull-ifjonc mögött pedig a harmadik, de az anyacsapatnál versenyző fiatal, Danyiil Kvjat végzett. Daniel Ricciardo Felipe Massa mögött lett a 9., sajnos az edzés nagy részét a garázsban töltötte az ausztrál, így nem derült ki egyértelműen, hogy a kínkeservesen kifejlesztett rövid orrkúp mekkora javulást hozhatott számukra.
A top10-et a Sauber brazilja, Felipe Nasr zárta.
F1: Ijesztő fölényben a Mercedes 3


A katalán pályán a Sauber, a Williams és a Lotus is bevetette a tesztpilótáját: a svájciaknál a Ferrari-nevelésű olasz reménység, Raffaele Marciello vezetett (12.), a grove-i csapatnál az Forma-1 utolsó női pontszerzője, Lella Lombardi montjuici Spanyol Nagydíjon elért eredményének 40. évfordulóján Susie Wolff ült az autóba – Massától alaposan elmaradva -, míg az enstone-iaknál a GP2-es bajnok Jolyon Palmer odavágott Pastor Maldonadónak, aki azonban nagyon kevés kört ment. 
F1: Ijesztő fölényben a Mercedes 4


A McLaren egyelőre inkább csak az új, fekete-vörös festésével keltett feltűnést, a tempóban nem mutattak többet, mint eddig, az edzést pedig megpördüléssel zárta Fernando Alonso.
A mercedeses Nico Rosbergre egyébként büntetés, pontosabban megrovás várhat, ugyanis a versenybírók beidézték, amiért a bokszutcába a kötelező irányt kijelölő bóját kívülről, jobbról hajtott be.
Spanyol Nagydíj, 1. szabadedzés, Barcelona, 2015.05.08.