A Forma-1 az elmúlt évtizedben több olyan versenyhelyszínt is felvett a naptárba, ahol ilyen-olyan – akár súlyos – mértékben csorbulnak az emberi jogok (Bahrein, Kína, Szingapúr, Oroszország).


Az F1 uraként ismert Bernie Ecclestone – és vele együtt a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke, Jean Todt – eddig mindig ilyen jellegű kritikára azzal válaszolt, hogy a Forma-1 sport, és semmi köze a politikához, de most érdekes fordulatra került sor.
Az F1-et szervező Formula One Group a brit Times tudósítása szerint “elkötelezte magát amellett, hogy figyelmet fordít a nemzetközileg elfogadott emberi jogokra”, valamint hogy az új helyszínek felvételénél ilyen szempontból is “előzetes megfelelési vizsgálatokat” bonyolítanak majd.
A fejlemény pikantériája az időzítés, hiszen a hétvégén következik a Bahreini Nagydíj, amely köztudottan a királyi család kirakateseménye, és amely ellen évek óta tiltakoznak az elnyomott, szegény rétegek.
Emellett érdekes kérdés, hogy a már bejáratott, de emberijogi szempontból kifogásolható helyszínek megtartása mivel lesz indokolható ezek után.