Az 1975-ben és ’77-ben a Ferrarival, majd 1984-ben a McLarennel is bajnoki címig jutó Niki Lauda keményen nyilatkozott Fernando Alonsóról. 
A spanyol pilóta tavaly év végén elhagyta a Ferrarit, hogy a McLaren-Hondához szerződjön, de amíg ő egyelőre csak küszködik a versenyképtelen autóval, utódja, Sebastian Vettel már futamgyőzelmet hozott a Ferrarinak, szinte azonnal az ujjai köré csavarta az olaszokat.


A Mercedes-csapat elnökeként dolgozó háromszoros világbajnok szerint Alonso magának köszönheti a helyzetet, a Ferrarinál mutatott viselkedése alapján Maranellóban nem is volt helye, jobban jártak Vettellel:
“Alonso egoista, negatív és panaszkodós. Tavaly a rögtön a futamok után nekiállt kritizálni: ez nem működik, azzal van probléma, ezért nem tudunk győzni. Hogyan lehet fenntartani a csapatmorált, ha a versenyző állandóan negatív dolgokat mond?”
“Mindenki tudja, hogy ha olasz színekben versenyzel, akkor ezt nem engedheted meg magadnak. Máshol talán beleférnek ezek a kritikák, de nem Maranellóban. Vettel derűs, Alonso borús. Rossz döntést hozott, önmagát taszította gödörbe” – magyarázta az olasz La Repubblicának.
Közben Alonso a Kínai Nagydíj időmérőjét követően “üzent” a Ferrarinak és Vettelnek, “addig örüljetek, amíg nem versenyképes az autóm”.
Lauda: Alonso egoista és negatív 3


“Új projektbe fogtam, mert ahhoz, hogy meg lehessen verni a Mercedest, valami más kell, kockázatot kell vállalni, így döntöttem tavaly. A Ferrarinál eltöltött öt év alatt háromszor lettem második a bajnokságban, és még maradhattam volna két évig, talán újra második lettem volna, de ez nem elég, inkább választottam a kockázatos lépést.”
“Most a Q1-ből sem jutok tovább, szóval sokan örülhetnek. De aki örül, az is csak harmadik, egy másodperces hátránnyal” – utalt az idén második erőnek számító Ferrarira. “Engem megvernek, de a Mercedest nem, az én végső célom viszont az. Szóval tessék, élvezzék ki, de nemsokára már én nevetek majd!”