A Forma-1 uraként ismert Bernie Ecclestone a múlt hétvégén dobta be új ötletét, a kizárólag női versenyzőknek szervezett, az F1-es hétvégék betétrendezvényeként elképzelt széria indítását.
Míg a Williamsnél tesztelő Susie Wolff, és a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) “Nők a motorsportban” bizottságának elnöke, az egykori kiváló raliversenyzőnő, Michele Mouton igen hűvösen fogadta az ötletet, a Lotushoz nemrég szerződtetett, értékelhető múlt nélküli fejlesztőpilóta, Carmen Jordá kapva kapna a lehetőségen. Szerinte helyes, ha az autóversenyzésben is külön indulhatnak a nők.
“Úgy gondolom, hogy az elmúlt pár évtizedben sokat változott a társadalom. Ma már nők is képesek karriert építeni olyan állásokban, amelyek sokáig kizárólag a férfiakénak számítottak. Manapság a legtöbb sportban van női bajnokság: a foci, tenisz, síelés, akármi, sehol sem küzdenek egymás ellen a férfiak és a nők. Adja magát a kérdés, hogy miért is ne lehetne külön női F1?” – magyarázta a Forma-1 hivatalos oldalának a 26 éves versenyzőnő.
A Lotus csinibabájának bejönne a női F1 3


“És az az igazság, hogy nőként gyakorlatilag nem létezik betörési lehetőség az F1-be. Nagyon sok akadály van az utunkban. A férfiak számára már kiépült az út, egyre fiatalabban lehetséges a bejutás. Amikor elkezdtem gokartozni, és egyszer dobogós helyezést szereztem, a fiú, aki a 3. lett, elsírta magát. Amikor megkérdezték, miért sír, azt válaszolta, hogy azért mert egy lány győzte le. És ez van mindenütt az autóversenyzésben, igyekeznek kiszorítani a nőket.”
Jordá szerint a szponzorok is ódzkodnak a női versenyzőktől: “A támogatók is a győzelmet szeretik, de úgy hiszik, hogy egy nő nem nyerhet az F1-ben. Úgy gondolom, hogy ezért is lenne megfelelő válasz a női F1. Komoly támogatói is vannak, ahogy láthattuk” – utalt Ecclestone-ra.
“Fantasztikus lenne, ha megvalósulna a női Forma-1!”